Tidigare näringsminister Ibrahim Baylan (S) tryckte fel. Foto: TT

Ibrahim Baylan (S) röstade fel – förslag om folkräkning passerade riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen riktade under onsdagen ett tillkännagivande till regeringen om att genomföra en folkräkning.

Förslaget godkändes med en rösts marginal trots att det egentligen saknade majoritet. Den tidigare näringsministern Ibrahim Baylan (S) röstade nämligen fel vilket fick vågskålen att tippa över.

– Det var överraskande men glädjande att vi vann i dag, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stod bakom förslaget om en ny folkräkning i Sverige. De fyra partierna hade enats om en gemensam beslutspunkt i ett så kallat utskottsinitiativ.

M, SD och KD har i flera tidigare motioner begärt en ny folkräkning. Argumenten har bland annat varit att en sådan skulle ge staten bättre möjligheter bekämpa brott och hindra framväxten av utanförskap och parallellsamhällen.

Sverige har ”tappat kontrollen över situationen när det gäller vilka som finns i landet och vilka som är folkbokförda”  heter det till exempel i en SD-initierad motion från förra året.

Feltryck efter lång dag

Övriga riksdagspartier har dock motsatt sig förslaget. I ett yttrande inför onsdagens omröstning skrev Socialdemokraterna att ”det saknas tydlighet kring vad som ska genomföras och med vilket syfte”.

Förslaget skulle enligt all logik också också ha fallit om det inte vore för att Ibrahim Baylan råkade trycka ”ja” i stället för ”nej”.

Socialdemokraternas presstjänst bekräftar för SVT Nyheter att det blev ett feltryck efter en lång votering.

Det finns ingen möjlighet att ångra en felvotering men däremot kan den enskilde riksdagsledamoten lämna en så kallad avsiktsförklaring till riksdagens kammarkansli i vilken man förklarar sin egentliga avsikt, det påverkar dock inte beslutet. En sådan har lämnats in av Baylan, uppger S presstjänst.

Som utgångspunkt ska regeringen följa riksdagens tillkännagivanden men de är inte absolut tvingande, om regeringen gör en annan bedömning kan den avstå, enligt Riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.