Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom ilskan och plötsliga intresset för det nästan sex år gamla ICA-receptet? Se videon. Foto: TT/SVT/Wikimedia Commons

Så piskade sex år gammalt Ica-recept upp bojkotter och insektskonspirationer

Publicerad

”Vidrigt försök att normalisera detta”, ”Bojkottar nu Ica! Fy fan!” – det här är bara två av hundratals rasande kommentarer som sedan slutet av januari dykt upp i ett nästan sex år gammalt recept på Ica:s webbsida. Vad är det som fått så många att reagera så starkt?

Receptet visar inte hur man bör tillaga en vanlig husmansfavorit som falukorv eller blodpudding, utan innehåller en för många svenskar ovanlig ingrediens: Mjölmaskar.

Debatten om insekter som mat har pågått i väst länge, och tanken på att knapra syrsor och larver har vid flera tillfällen avfärdats som ”äcklig”.

Men vreden och bojkott-uppmaningarna på Ica:s receptsajt och i sociala medier handlar inte främst om att insekter som mat kan ses som lite småäckligt – istället öppnar sig en avgrund av nattsvarta konspirationer och ”globalister” med ödletungor.

Livsmedelsverket dementerar

I ett inlägg som publicerades under fredagen gick Livsmedelsverket ut och dementerade att insekter smusslas ner i maten i Sverige.

”Det sprids rykten, både i Sverige och i andra europeiska länder, att det skulle vara tillåtet att blanda insekter i maten utan att informera konsumenterna. Självklart är det inte så”, skriver Livsmedelsverket.

Men varför sprids detta just nu?

Hur kunde Ica-receptet ligga ostört sedan det publicerades i augusti 2017 – och sedan börja utsättas för sociala medier-bombardemang i slutet av januari 2023?

Se Ica-receptet i videon ovan – och en genomgång av vad som kan ligga bakom den plötsliga explosionen av intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.