Bara under förra året utsattes ungefär 85.000 personer i Sverige för id-bedrägerier. Foto: TT

Id-kapningar för miljarder i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Antalet id-kapningar i Sverige fortsätter att öka. Totalbeloppet för bedrägerierna låg i fjol på 5,5 miljarder kronor, samtidigt som snittbeloppet för id-kapningarna nu är rekordhöga 65.000 kronor. Det visar nya uppgifter från polisen och kreditupplysningsföretaget UC.

– Snittbeloppet har ökat med 15 procent jämfört med 2014. Och totalsumman har gått upp med 49 procent jämfört med året innan, säger affärsområdeschef Siri Bengtsson på UC till SVT Nyheter.

Bara under förra året utsattes ungefär 85.000 personer i Sverige för id-bedrägerier, efter att de fått sin identitet kapad. Störst var ökningen i Gävleborg, där id-kapningarna ökade med 33 procent.

– Vi ser att antalet anmälda kapningar nu är fler än antalet anmälda cykelstölder under ett år. Det visar ju hur vanligt det börjar bli med den här formen av brottslighet, säger Siri Bengtsson.

Falska köp på nätet

– Det normala är att någon kommer över ditt personnummer, och sedan använder personnumret för att köpa något på nätet, söka lån eller kreditkort. Kaparen utger sig alltså för att vara dig. Vi handlar ju allt mer på internet och då blir det fler id-kapningar, säger Siri Bengtsson.

Samtidigt spärrar allt fler sin identitet hos UC, och under de senaste fem åren har antalet bedrägerispärrar ökat med 300 procent. Därmed har man det egna personnummret under bevakning.

– 60 procent av dem som drabbas är män, men vem som helst kan egentligen råka ut för en kapning, säger Siri Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.