Mannen inledde en sexuell relation med flickan när hon var 13 år Foto: SVT / TT

Idrottstränaren kan ha fått hjälp av anhöriga

Publicerad

En förundersökning om skyddande av brottsling har upprättats mot ett antal anhöriga till idrottstränaren. Mannen, som är hemmahörande i Stockholm, misstänks för att sexuellt ha utnyttjat sin då 13-åriga elev.

Mannen söktes av polisen fram till midnatt natten till måndag, då preskriptionstiden för det misstänkta brottet gick ut. Då hade han hållit sig undan sedan åtalet väcktes mot honom i mars tidigare i år.

LÄS MER: Polisen hittade inte jagade idrottstränaren

Ett antal personer delaktiga

Informationen om att han kan ha fått hjälp av anhöriga att gömma sig har framkommit ur polisens spaningar, säger kammaråklagare Markus Hankkio till SVT Nyheter.

– I samband med observationer av deras hem har man fått indikationer på att ett antal personer skulle kunna vara delaktiga i att gömma honom från polisen.

LÄS MER: Patrik Sjöberg: ”En enorm besvikelse”

Svårt att bevisa

En förundersökning om skyddande av brottsling, som står i Brottsbalkens 17:e kapitel, har inletts, och flera personer har förhörts.

– Samtliga har förnekat brott, säger Markus Hankkio.

Att bevisa att någon har skyddat en brottsling kan vara svårt. Om det handlar om en person som, i rättslig mening, är anhörig finns det också ett till problem.

– Det är inte olagligt att låta en anhörig brottsling bo i ens hem, om det sker helt öppet, säger Markus Hankkio.

Åklagaren måste istället bevisa att den anhörige aktivt har gömt den person som eftersöks.

LÄS MER: ”Min klient är i kris”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.