Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör IF Metalls förbundssekreterare om varför förbundet nu är feministiskt och kritiken från SD-toppen Magnus Persson, som petades från facket på grund av sitt politiska engagemang. Foto: TT, SVT

IF Metall blir feministiskt fackförbund – SD-toppen rasar: ”Vill hålla tusentals utanför”

Uppdaterad
Publicerad

LO-förbundet IF Metall ändrade i sina stadgar tidigare i december – det är nu ett “feministiskt fackförbund” och som förtroendevald måste man dela förbundets värderingar. 

Beslutet kommer efter att LO-förbundet Transports uteslutning av en medlem som var aktiv sverigedemokrat nyligen förklarats ogiltig. Uteslutningen hade inte stöd i Transports stadgar, enligt både tingsrätt och hovrätt.

Det här har inte påverkat IF Metalls beslut enligt Martin Gunnarson, men samtidigt är han tydligt med vad kravet på att dela fackets värderingar kan betyda:  

Kan man vara aktiv sverigedemokrat och förtroendevald i IF Metall?

– Svar nej.

SD-toppen petades från LO-förbund

Beslutet att ändra i stadgarna får kritik från Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott:

– Det här är något som man hittar på för att man fortfarande ska kunna hålla tusentals människor utanför, säger Magnus Persson.

Han jobbade länge som byggnadsarbetare och var fackligt förtroendevald inom LO-förbundet Byggnads, tills han tvingades bort på grund av sitt politiska engagemang i SD.

– Visst känner jag lite stolthet att killen som blev utsparkad nu sitter som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger Magnus Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.