Ikea i Västerås har öppnat igen, och flaggar på halv stång, efter dubbelmorden i måndags. Gun Gavelin, har en dotter som jobbar på varuhuset: ”Hon har mått väldigt dåligt av det här.” Ikea har tillfälligt tagit bort alla köksknivar ur sortimentet. Foto: TT

Ikea i Västerås tar tillfälligt bort knivarna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen öppnade Ikea i Västerås igen efter dubbelmordet i måndags. Utanför varuhuset vajade den svenska flaggan på halv stång och inne på Ikea har man tagit bort alla knivar ur sortimentet.

Varuhuschefen Mattias Johansson var synbart spänd när han berättade varför han valt att öppna igen, efter att ha hållit varuhuset stängt dagen efter knivmorden, då en mamma och hennes son dödades på köksavdelningen.

– Vi har pratat igenom det här med polisen och terapeuter och präster och all personal, och vi på Ikea vill vara här. Vi vill träffas och sitta ner och mötas öga mot öga. Även personal som inte var på plats när det här hände har kommit in för att få prata i dag. Vi vill ha öppet och vi vill att alla delar av varuhuset ska vara öppet, säger Mattias Johansson.

Köksknivar borta ur sortiment

Ikea i Västerås har tillfälligt tagit bort alla köksknivar ur sortimentet.

– Jag tog beslutet av hänsyn till mina kollegor, säger Mattias Johansson.

Polisens tekniska undersökning är avslutad och det finns inga avspärrningar kvar inne på varuhuset.

Återvänder till brottsplatsen

Gun Gavelin är Ikeakund från Södertälje. Hennes dotter jobbar på varuhuset.

– Jag gick runt med min dotter här i dag och hon sade mamma, tur att du var med, annars hade jag knappt orkat gå hit igen. Hon har mått väldigt dåligt av det här.

Gun Gavelin tvekar inte att handla.

– Man måste ju. Varför skulle man inte handla? Det är självklart att det är fruktansvärt, det som hänt. Men vad ska man göra? Livet måste ju gå vidare. Men våldet i Sverige måste ta slut. På något sätt måste man få stopp på det. Hur nu det ska gå till.

I måndags knivdödades två personer – en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son – inne på Ikeas varuhus i Västerås.

Strax efter attacken grep polisen en man född 1992 i närheten av varuhuset. Han är skäligen misstänkt för mord, men nekar till brott. Ytterligare en misstänkt, född 1979, vårdas för allvarliga skador och har ännu inte kunnat förhöras.

De misstänkta gärningsmännen är inte kända av polisen sedan tidigare. Ingen koppling finns mellan dem och offren, enligt polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet i Västerås

Mer i ämnet