Ikea stäms för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Ikea kopierar våra produkter. Det hävdar flera företag som stämt företaget för brott mot upphovsrättslagen, skriver Dagens Industri i dag.

Nyligen dömdes Ikea till att betala 300.000 i skadestånd och drygt 4 milj i ersättning för rättegångskostnader efter att ha förlorat ett mål mot en amerikansk ficklampstillverkare.

En annan som stämt Ikea är Stefan Schörling, vd på Hasta som tillverkar gardintillbehör. Även babyprodukttill- verkaren Babybjörn har stämt Ikea för mönsterintrång. Ikea vill inte kommen- tera saken eftersom processerna pågår.

Barstol

Ytterligare en som drabbats är formgivaren Bodil Griwell, som säljer och marknadsför en barstol som hon själv designat.

För drygt ett år sedan lanserade Ikea en likadan barstol till en sjättedel av priset och hennes försäljning minskade kraftigt, skriver tidningen.

Ikea: Enskilda fall

Ikea vill inte närmare kommentera fallen eftersom processerna pågår.

Men Tina Björeman, pressansvarig på Ikea, säger till DI att med så många artiklar som Ikea har i sitt sortiment så kan den här typen av ärenden dyka upp i enskilda fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.