Indiska it-konsulter i Sverige

Publicerad

Samtidigt som arbetslösheten växer har antalet utomeuropéer som beviljas arbetstillstånd i Sverige ökat kraftigt sedan lagen om arbetskraftsinvandring trädde i kraft i december förra året. Det visar siffror från Migrationsverket som Rapport har tagit del av.

-Min man och jag arbetade på samma företag i Indien. Min man fick en tjänst här i Sverige, så när vi gifte oss bestämde vi att jag skulle flytta med, säger Crystal Valentine.

Crystal Valentine är it-konsult och en av de utomeuropéer som har beviljats arbetstillstånd i Sverige sedan de nya reglerna infördes, som ska göra det lättare för personer utanför EU att komma hit och jobba.

Kraftig ökning
Drygt 13.000 personer har fått arbetstillstånd sedan december, då den nya lagen trädde i kraft. Det är en stor ökning jämfört med samma period förra året.

-I slutändan handlar det om vad du har för kompetens. Om du är duktig så finns det möjligheter oavsett var du än bor, säger Crystal Valentine.

Den största gruppen av utomeuropéer som ansöker om att jobba i Sverige är indier, följt av kineser, ukrainare och vietnameser. Listan över de vanligaste yrkena domineras av dataspecialister och andra tekniker.

Många it-konsulter
Daniel Seco jobbar på företaget Human entrance AB som underlättar kontakterna mellan utländsk arbetskraft och svenska företag.

-Vi ser att antalet it-konsulter som är på uppdrag i Sverige ökar märkbart jämfört med 2008, säger han.

Han menar att lågkonjunkturen får många företag att outsourca, alltså flytta verksamheten, till billigare länder. Och då behövs ett kompetensutbyte över gränserna. Men den stora ökningen tror han snarare kan förklaras av att Sveriges arbetsmarknad inte kan förse it-sektorn med tillräckligt med personal.

-Kompetens inom Sverige finns. Tyvärr räcker den inte alltid till och då får man titta på länder som idag har stor kompetens inom området. Speciellt Indien har några större konsultjättar som har skapat skolor för att utbilda konsulter. Det är de här företagen som idag tar större uppdrag i Sverige, säger Daniel Seco.

-I dag är det naturligt att människor flyttar för att jobba i andra länder. Då är det bara naturligt att olika länder öppnar sina dörrar för folk från andra platser, säger Crystal Valentine.

Karin Moberger

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.