Foto: TT

Indragna bidrag ska få fler att lämna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande som har fått nej på sin ansökan ska inte längre ha rätt till boende och dagersättning, föreslår regeringen. – Vi måste se till att de åker hem igen, säger migrationsminister Morgan Johansson till DN.

Regeringen vill strama åt reglerna för de asylsökande som har fått nej på sin ansökan och inte längre har rätt att stanna i Sverige, skriver Dagens Nyheter. På torsdagen tog regeringen beslut om de nya bestämmelserna och dessa skickas nu på remiss till lagrådet, uppger DN.

Tusentals påverkas

Rätten till boende och dagersättning ska dras in så snart en asylsökande fått nej. Syftet är att få fler att självmant lämna Sverige. Cirka 4.000 personer skulle påverkas av regeringens förslag, uppger DN. 2.000 av dessa skulle förlora sina platser på boenden.

#flykt

– Vi behöver de här platserna till andra som är asylsökande och då måste man se till att de som får nej flyttar och åker hem igen, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till DN.

Får tidsfrist

Det ska finnas en tidsfrist för frivillig avresa för den som har fått nej, på mellan två och fyra veckor. I slutändan krävs tvång för att verkställa en avvisning. Morgan Johansson flaggar också för att det kommer behövas fler förvar där människor låses in i väntan på utvisning.

Regeringen och alliansen gjorde upp

Det nya förslaget på regelskärpningar bygger på förra höstens överenskommelse i flyktingpolitiken mellan regeringen och alliansen. I uppgörelsen ingick bland annat just att personer som fått avvisningsbeslut ska skickas hem snabbare, bland annat för att frigöra fler boendeplatser. Regeringen och Allianspartierna kom fram till olika förslag kring hur flyktingmottagandet skulle gå till, ett av dem är alltså förslaget som har lagts fram i dag.

Sverigedemokraterna var inte bjudna till bestämmelserna och Vänsterpartiet lämnade uppgörelsen sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet