Industrimannen Curt Nicolin död

Uppdaterad
Publicerad

Industrimannen och företagsledaren Curt Nicolin har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 85 år.

Nicolin har framförallt förknippats med företaget Asea, där han först var vd i 15 år och därefter styrelse- ordförande i ytterligare 15 år.

Han deltog bland annat i fusionen med schweiziska Brown Boveri, som resulterade i nuvarande ABB.

Nicolin var också ordförande i Svenska arbetsgivareföreningen (Saf) i flera år och hade högt anseende som talesman för svensk industri.

Efter studier vid Tekniska Högskolan fick Nicolin jobb på Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström (STAL) i Finspång, där han ansvarade för utvecklingen av den första svenska jetmotorn.

Rekryterade Percy Barnevik

Styrelseordförande var Marcus Wallenberg som hade ett viktigare uppdrag åt honom – vd-posten på Asea i Västerås. Det var Nicolin som rekryterade Percy Barnevik från Sandvik.

Nicolin var utlånad som tillfällig vd för flygbolaget SAS i början av 1960-talet för att sanera företagets ekonomi. Han var sedan styrelseordförande i SAS i 18 år.

-Curt Nicolin var en färgstark person. Han var lite kärv men en mycket respekterad vd och ordförande för Asea, uppskattad av såväl medarbetarna som de fackliga organisationerna, säger Ulla Persson, kommunalråd (s) i Västerås.

När Curt Nicolin tog över som ordförande för Svenskt Näringslivs föregångare, SAF, 1976 ändrade SAF strategi och gav sig in i den ideologiska debatten. Med konfrontation i stället för samförstånd, för att ta strid för en förändring av maktbalansen mellan företag och löntagare efter vänstervindarnas år i början på 1970-talet.

Konfrontation med regeringen

Konfrontationen med regeringen och LO ledde till att Nicolin blev hårt angripen, speciellt under de första åren. Någon kanske minns klassikern: ”Nicolin och hans gäng skall få ordentligt med däng”.

-Det kanske var mer konfliktfyllt då, men jag har i modern tid träffat flera företrädare för LO, och även PTK, som haft mycket positivt att säga om pappa, säger sonen Tomas, vd för livbolaget Alecta.

TT: Tog han åt sig av angreppen?

-Han drevs av en stark övertygelse och det tror jag hjälpte till att ta kritiken, har var övertygad om han hade rätt. Men det tog mer på min mamma och övriga familjen, säger Tomas.

Curt Nicolin

Curt Nicolin föddes den 10 mars 1921 i Stockholm.

Efter studier vid Tekniska Högskolan anställdes Nicolin vid STAL (Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström) Han blev divisionschef och 1955-1961 vd i STAL.

Han var vd i Asea 1961-1976 och därefter styrelseordförande. I den egenskapen deltog han 1987 i fusionen mellan Asea och schweiziska Brown Boveri, som blev ABB.

Nicolin var utlånad som tillfällig vd för flygbolaget SAS 1961-1962.

Under åren 1976-1984 var Curt Nicolin ordförande för Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF).

Under 1990-talet ägnade sig Nicolin åt problemet med nedsmutsningen av Östersjön. Han drog i gång det industriella projektet ”Baltic Sea 2008” som siktar till att minska de värsta utsläppen i Östersjön till 1940-talets nivå.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.