Industrispionaget mot Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Industrispionaget mot Sverige ökar. Det framkom i dag vid ett möte i riksdagens försvarsutskott med anledning av Danmarks Radios avslöjanden om misstänkt industrispionage mot Sverige.

På torsdagseftermiddagen hade riksdagens försvarsutskott och utrikesutskott kallat försvarsministern och representanter från Militärens underrättelsetjänst (MUST) och Säkerhetspolisen (SÄPO) för att svara på frågor om spionuppgifterna.

De riksdagsledamöter som ställde frågor om SAAB och industrispionage fick få svar. Försvarsministern hänvisade till att det pågår en utredning i Danmark.

-Det finns många frågor kvar som behöver besvaras. Riksdagen och försvarutskottet behöver mer information om vad som händer och vilka åtgärder som krävs, säger Mikael Oscarsson (KD) som är ledamot av försvarsuskottet.

Däremot berättade representanten från MUST att industrispionaget mot Sverige ökar. Bland annat nämndes Ryssland och Kina som avsändare.

– Det var ett allvarligt budskap vi fick idag. Det visar att detta inte var en engångshändelse utan att det är saker som sker hela tiden, varje dag, fortsätter Mikael Oscarsson.

NSA spionerade på svensk försvarsindustri

Förra söndagen kunde Danmarks Radio och SVT avslöjade att amerikanska underrättelsetjänsten (NSA) sannolikt bedrivit spionage mot svensk försvarsindustri. Trovärdiga källor har till Danmarks Radio berättat om hur NSA med dansk hjälp spionerat mot bland annat försvarskoncernen SAAB som tillverkar det militära flygplanet JAS. Avlyssningen av danska datakablar skedde, enligt Danmarks Radios källor, samtidigt som Danmark upphandlade nya stidsflygplan.

Mikael Oscarsson oroas över att säkerhetshoten mot Sverige och svenska företag ökar.

-Det är allvarligt. Sverige lever på högteknologi i flera branscher. Det är viktigt att ha en säker marknadsplats och det är viktigt att stärka skyddet mot cyberangrepp och att man inte kan föra ut viktig information från Sverige hur som helst, säger Mikael Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.