Infektionsläkaren: Vi måste granska de höga dödstalen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Infektionsläkaren Erik Salaneck, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala säger att myndigheterna måste granska de höga dödstalen i Sverige jämfört med andra nordiska länder.

– Det är väldigt viktigt att vi för upp det här till en vettig diskussion och granskar – är vi inne på rätt spår? säger han i SVT:s Helgstudion.

Det var en tittare som ställde frågan om Sveriges höga dödstal till Infektionsläkaren Erik Salaneck i Helgstudion.

Det är en mycket viktig fråga. Det har diskuterats olika sätt att rapportera, men så mycket kan det inte skilja mellan Danmark, Norge, Sverige och Finland, sa han och fortsatte:

Coronapandemin

– Vi måste inse att vi har en högre dödlighet än våra grannländer. Den är väsentligt högre och det måste vi titta på i ljuset av att vi har haft en annan strategi än våra grannländer. Beror det enbart på detta eller inte?

– Det är väldigt viktigt att vi för upp det här till en vettig diskussion och granska – är vi inne på rätt spår, har vi gjort rätt? säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i Helgstudion.

Kan man summera allt nu?

– Det tror jag absolut inte. Men man måste lyfta frågan.

”Kommer att följas upp”

Folkhälsomyndigheten uppger att ”epidemins utveckling och dödstalen är någonting som mycket noga följs nu, och kommer att följas upp ytterligare i utvärderingar längre fram när vi vet mer om hur olika länder drabbades. Ingen har facit än, och precis som infektionsläkaren säger så är det för tidigt att summera i det här läget”, skriver pressekreteraren Sara Rörbecker i ett mejl till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

”I Sverige sprids tyvärr covid-19 inom äldreomsorgen. Dödstalen speglar detta eftersom det i första hand är äldre – personer över 70 år – som löper störst risk att avlida i covid-19.”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten säger till SVT att det är djupt olyckligt att smittan tagit sig in på äldreboenden i Sverige och att man ska utvärdera hur detta gått tilll och vilka åtgärder som kan vidtas.

Är det läge att tänka om vad gäller strategin?

– Vi ska självklart tänka på hur vi kan förhindra att det blir många dödsfall men man ska också komma ihåg att andra länder som slagit ned hårt har detta framför sig, de har väldigt få smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet