Mörka moln drar in över nybyggda bostadsrätter i Solna. Foto: Henrik Holmberg/TT

Inflationen bakom betydande bostadsprisfall

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna har gått från att bromsa in till att sjunka över hela landet för villor och ännu mer för bostadsrätter, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Nu är det högre räntor och inflation som påverkar, säger organisationens analyschef Per-Arne Sandegren. 

De senaste månaderna hade de svenska bostadspriserna bromsat in, men nu visar statistiken för juni att det är fråga om ett prisfall, konstaterar han.  

Rikssnitten för juni visar att villor gått ned 1 procent och 3 procent för bostadsrätter – inflationen och förra veckans räntehöjningar påverkar båda ägargrupper.  

– Inflationen inbegriper både el och uppvärmning, och andra kostnader som ökar för villaägare, som VA-kostnader och sophämtning, säger Per-Arne Sandegren till TT. 

Bostadsrättsägare får högre kostnader i de fall föreningen höjer sina avgifter.  

Fem år sedan liknande nedgång 

Inte sedan andra halvåret 2017 har en liknande nedgång varit lika tydlig, enligt Per-Arne Sandegren. 

-Det var i samband med amorteringskravet som infördes då.   

Siffrorna som Svensk Mäklarstatistik har tagit fram visar även att antalet affärer är betydligt lägre än tidigare. 

-Det är ett tydligt tecken på att köpare och säljare har olika förväntningar. Köparna drar öronen åt sig när det är osäkert, säger Per-Arne Sandegren.  

Sett ur ett längre tidsperspektiv är tappet mindre markant. 

-Även om priserna skulle sjunka 10 procent så har priserna ändå gått upp jämfört med hur det var för två och ett halvt år sedan, säger Per-Arne Sandegren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.