Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För butiksägaren Helen Högberg har nästan allt blivit dyrare. Nu är hon orolig för hyreshöjningen som väntar vid årsskiftet. Foto: SVT/Rami Hazim

Chockhöga lokalhyror väntar – handeln varnar för konkurser

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen har redan påverkat handeln med minskad köpkraft hos konsumenterna. Nu väntas dessutom en inflationsbaserad hyreshöjning på svindlande 10 procent, vilket får branschen att varna för konkurser och tomma stadskärnor.

– Handeln är näringslivets största arbetsgivare. Jag är djupt oroad för vad hyreshöjningen skulle innebära för Sveriges arbetstillfällen, säger Sofia Larsen på Svensk Handel. 

Till skillnad från hyreslägenheter tillämpas marknadshyror på lokaler. De flesta butikslokaler har hyror som årligen höjs med samma procentsats som inflationen i oktober året innan.

I år väntas inflationen i oktober bli rekordhög, runt 10 procent, vilket innebär att hyrorna för butiker, restauranger och andra lokaler kommer höjas med lika mycket vid årsskiftet 2023. 

– Det här kommer inte bara att påverka hyran under ett par månader, utan för all tid framåt, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Riskerar tomma städer

De senaste åren har inflationen – och hyreshöjningarna – legat runt 2 procent, vilket Svensk Handel tycker har varit rimligt. Men med inflationstoppar som den vi ser i år fungerar inte det här systemet, menar de.

Nu varnar de för att det här kommer att få stor påverkan på hela samhället, och att lokaler riskerar att stå tomma.

– Vi kommer att se helt andra stadskärnor i framtiden. Vi hoppas att det finns en förståelse från fastighetsägarna, så att vi kan ha kvar både jobb och livskraftiga städer runtom i landet, säger Sofia Larsen. 

Ökade kostnader även för fastighetsägare

Motparten branschorganisationen Fastighetsägarna menar däremot att priserna skenar även för de som äger lokalerna, och att hyresgästerna därför måste betala mer. De stigande räntorna väntas påverka fastighetsägare hårt, eftersom dessa företag ofta är tungt belånade.

Dessutom ökade förvaltningskostnaderna med 18,5 procent mellan 2016 och 2021, medan hyrorna samma period bara ökade med 8,5 procent. 

– Det händer mycket i vår omvärld och då tycker jag att man ska vara försiktig med att diskutera sådana här långsiktiga system just nu. I grunden tycker jag ändå att det här systemet fungerar väl, säger Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig. 

Däremot ser Holmestig inga hinder för enskilda butiker att förhandla med sina hyresvärdar.

– Vi är ömsesidigt beroende av varandra. Fastighetsägarna vill självklart ha långsiktiga relationer med sina hyresgäster, säger han.

Hör butiksägaren Helen berätta om hur en hyreshöjning skulle påverka henne i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.