Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har blivit polisanmäld. På grund av sekretess kan åklagaren inte berätta vad anmälan handlar om. Ministern har tidigare anklagats för att ha tafsat på en kvinnlig partikollega.

Särskilda åklagarkammaren utreder brottsmisstankar riktade mot bland annat poliser och högt uppsatta politiker. Chefsåklagare Maria Sterup bekräftar att en polisanmälan gällande infrastrukturministern nyligen har kommit in till kammaren, men kan på grund av förundersökningssekretess inte gå in på vad anmälan handlar om.  

Nu samlas information som ska ligga till grund för åklagarens beslut om en förundersökning ska inledas eller inte. ”Förundersökning är inte inledd. Nu pågår sedvanlig inhämtning av uppgifter”, skriver Maria Sterup i ett mejl till Smålandsposten som har rapporterat om polisanmälan.

Anklagad för opassande beröring

Efter Socialdemokraternas partikongress i Göteborg anklagades Tomas Eneroth för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan. Händelsen ska ha inträffat på ett hotellrum inför avslutningsfesten på den 6 november. 

Tomas Eneroth har tidigare lämnat en skriftlig kommentar till SVT Nyheter om händelsen. Där beskriver han hur han och ett flertal kongressombud träffats inför middagen och hur han hälsade på en kvinna “med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det.” 

Eneroth fortsätter: 

”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag”.

SVT har sökt Tomas Eneroth som väljer att inte kommentera polisanmälan i nuläget.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin svarar med en skriftlig kommentar: ”Vi känner till polisanmälan och följer ärendet noga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.