”Inga stora skillnader mellan privat och offentlig äldrevård”

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att se några stora kvalitetsskillnader mellan privat och offentligt driven äldreomsorg. Det visar en rapport från Socialstyrelsen som presenteras i dag.

Efter höstens avslöjanden om vanvård på några av Caremas äldreboenden har det rasat en debatt om den svenska äldreomsorgen. De privata vårdföretagen har fått utstå hård kritik och från politiskt håll har det rests krav på att förbjuda vinstdrivande företag inom vården.

– Men att privat drivna äldreboenden skulle vara sämre än offentliga stämmer inte, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen som i december fick i uppdrag av regeringen att göra jämförelsen.

Han menar att det äldreboende som i höstas kom i fokus bara råkade vara privat drivet, vilket styrde debatten mot den privata äldreomsorgen.

– Vi ser liknande tendenser även inom den offentligt drivna omsorgen, säger Lars-Erik Holm och fortsätter:

– Jag hoppas att rapporten ska ge en signal till de som jobbar inom äldrevården att de gör ett jättebra jobb, oavsett om man jobbar på ett privat eller ett offentligt drivet boende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.