Det behövs en myndighet med ett övergripande ansvar för läkemedelsförsörjningen, menar utredarna som tagit fram förslaget tillsammans med både privata och offentliga aktörer. Foto: Jessica Gow/TT

Ingen ansvarar för läkemedelsförsörjningen – ny myndighet föreslås

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit vanligare med brist på viktiga mediciner men i Sverige finns det ingen som har ansvaret för läkemedelsförsörjningen. Vid en kris eller ett krig är det oklart hur länge mediciner går att få tag på. I en utredning från Lunds Universitet, gjord på uppdrag av Socialstyrelsen, föreslås nu en ny myndighet för att komma till rätta med problemen. 

– Vi har ingen som kan garantera tillgången i Sverige i dag eller som har rätten att göra det heller. Det är en problematisk situation att ha en svårighet att uppskatta hur läget egentligen ser ut, säger projektledaren Eva Leth. 

Tidigare hade Apoteket AB ansvar för läkemedelsförsörjningen men när apoteksmonopolet togs bort 2009 blev inte det längre deras uppgift. Ansvaret lades inte heller på någon annan.

Därför behövs en myndighet med ett övergripande ansvar för läkemedelsförsörjningen, menar utredarna som tagit fram förslaget tillsammans med både privata och offentliga aktörer.

– Läkemedelsverket skulle kunna bli en värdmyndighet för den nya myndigheten vi föreslår. Och den myndigheten får ett ansvar för läkemedel, för medicintekniska produkter och även för blodförsörjningen, säger Eva Leth.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Ekot att regeringen inväntar en pågående statlig utredning innan den beslutar om en eventuell ny myndighet.

– Eftersom vi nu har tillsatt den här beredskapsutredningen så har vi invänta den för att ha ett underlag, innan jag tar ställning till en sådan fråga, säger Hallengren till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.