”Ingen djurslakt utan bedövning”

Uppdaterad
Publicerad

Inga djur får slaktas utan bedövning. Det anser Djurskyddsrådet i ett yttrande till Djurskyddsmyndigheten, som nu ska besluta i frågan.

Utspelet upprör Judiska församlingen, som menar att ett förbud strider mot religionsfriheten. Muslimska och judiska regler säger att djur inte får bedövas när de töms på blod innan de ska slaktas.

Djurskyddsmyndigheten, som på regeringens uppdrag utrett frågan, förespråkar bedövning med el innan snittet i djurets halspulsåder dras.

Dyrare kött diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen (DO) påpekar också att halal- och koscherslakt är en del av religionsfriheten, och därför skyddas av svensk lag. Dessutom innebär import av halal- och koscherkött dyrare mat för muslimska och judiska hushåll, vilket kan upplevas som diskriminerande enligt DO.

– Om slakten utgör ett lidande som kommer att utföras i stor skala måste djurskyddet gå före religionsfriheten. Vi har i dag halalslakt med bedövning och det borde vara tillräckligt, säger Johan Beck-Friis, ledamot i Djurskyddsmyndighetens expertgrupp Djurskyddsrådet, till TT.

Många kulturer

I sitt yttrande skriver Djurskyddsrådet att slakt med bedövning är ”i enlighet med vår kultur där djurskyddet ges hög prioritet”. Den formuleringen får Judiska församlingens ordförande i Stockholm, Lena Posner-Körösi, att reagera starkt:

– Sverige är i dag inte en kultur utan många kulturer. Man måste förstå att det finns andra kulturer som den muslimska och den judiska, säger Lena Posner-Körösi.

Fakta: Koscher och halal

Halal är en muslimsk benämning på tillåtna livsmedel. Fågel och fyrfotadjur måste vara slaktade enligt muslimsk sed för att vara halal.

Koscher innebär att något enligt judisk sed är rituellt rent. Djur måste slaktas med en ytterst vass kniv. Allt blod ska rinna ut så snabbt som möjligt.

Strikt iakttagen halal eller koscher tillåter inte att djuret är bedövat när det slaktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.