Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) har båda blivit bjudna till ett firande av Micael Bindefeld nere i Tel Aviv. Foto: Fredrik Strandberg/Tomas Oneborg/TT

Ingen förundersökning efter Bindefeld-fest

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förundersökning om mutbrott mot Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L). Åklagaren har lagt ned fallet.

Det var inget mutbrott när de tre partiledarna bjöds på festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv i helgen.  Det konstaterar chefsåklagare Kim Andrews på riksenheten mot korruption som på måndagen beslutade att inte inleda någon  förundersökning mot de tre politikerna.

– Det finns ingen anledning att anta att något brott har begåtts, det saknas tjänstesamband mellan dem och Bindefeld, säger Kim Andrews till SVT.

Det innebär att partiledarna inte har haft den yrkesmässiga position som gjort att de kunnat fatta beslut som skulle kunna gynna Micael Bindefeld på ett otillbörligt sätt. Därför är det inget brott oavsett vilken vänskapsrelation de än haft med festfixaren.

Efter ymnig uppmärksamhet i medierna var det flera privatpersoner som i helgen anmälde de tre partiledarna till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.