Ingen Nobelfest – inga pristagare i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagarna kommer även i år att få ta emot medaljen och diplomet i sina hemländer, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Ingen fest blir det heller.

– Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i en kommentar.

Årets Nobelfirande kommer att bli en blandning av digitala och fysiska evenemang. Pristagarna tar emot priserna i sina hemländer, och detta kommer att vävas samman med en ceremoni i Stockholm där ”förhoppningsvis” lokal publik finns på plats.

Norska Nobelkommittén håller enligt Nobelstiftelsen fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.