Trots förslaget – ingen ny djurskyddslag

Publicerad

Trots förslaget från regeringens utredare verkar den 25 år gamla djurskyddslagen bara ändras på någon enstaka punkt, när propositionen läggs i nästa vecka, erfar SVT.
Det ska bli straffbart med djursex enligt förslaget.

Förslaget från regeringens utredare till en ny, modern djurskyddslag har funnits klart i ett och ett halvt år. Den var tänkt att börja gälla den 1 januari 2014, något som nu inte blir av enligt vad SVT erfar.

I förslaget från utredaren finns bland annat tuffare straff för den som bryter mot djurskyddslagen och förbud att släppa ut och överge husdjur, till exempel katter.

Det bör också bli förbjudet att avla på djur där extremt utseende leder till lidande, till exempel vissa hundraser och förbud att låta djur stå uppbundna, bland mycket annat. Allt enligt utredningen.

Tidelag förbjuds?

Och så finns förslaget att det ska bli straffbart med tidelag, alltså sex med djur. Enligt vad SVT erfar är det den ändringen av djurskyddslagen som landsbygdsminister Eskil Erlandsson vill genomföra, en helt okontroversiell fråga som knappast någon kommer att ha invändningar emot.

Detta och en svensk EU-anpassning när det gäller djurförsök tycks alltså bli det enda som blir kvar av förslaget till ny djurskyddslag. Ett förslag som tagit åratal att utreda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer