Arkivbild. Foto: Scanpix

”Ingen omprövning begärd för 15-åringen”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har inte begärt att polisen ska återlämna fallet med en svårt traumatiserad 15-åring till dem för en ny prövning. Det uppger både polisen och Migrationsverket.

Under morgonen har bland andra Sveriges Radio rapporterat om en 15-årig flyktingpojke som ska avvisas till Italien – trots att han ska ha blivit misshandlad av italiensk polis och våldtagen i ett flyktingläger.

Enligt uppgifter från Sveriges Radio ville Migrationsverket pröva fallet igen – men fick nej från gränspolisen som inte ville återlämna ärendet. Men Migrationsverket har inte begärt att fallet ska återlämnas, uppger både polis och Migrationsverket på onsdagseftermiddagen.

–Migrationsverket har inte ställt någon formell begäran till polisen att skicka tillbaka ärendet till oss. Det har vi inte gjort, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, till TT.

–De har upplyst oss om att möjligheten finns att vi kan begära hjälp och assistans av Migrationsverket, säger Peter Norén, kriminalinspektör vid gränspolisen i Malmö, till TT.

TT: Men har de bett om det?

–Nej, det har de inte gjort. De har inte bett oss om någonting.

TT: Så länge det inte finns ett nytt beslut så kommer ni att verkställa det (avvisningen)?

–Ja, så är det. Så länge inte Migrationsverket säger att vi inte ska verkställa det.

Migrationsverket överlämnade ärendet med den 15-årige pojken till polisen eftersom det förmodligen krävs tvång för att skicka honom till Italien, säger Peter Norén.

-Sedan är det polisens ansvar att se till att det här genomförs.

TT: Vad skulle krävas för att det inte ska genomföras?

–Ett inhibitionsbeslut från Migrationsverket. Framkommer det konkreta uppgifter till Migrationsverket så kan de på egen hand besluta att det här ärendet ska inhiberas.

TT: Att de skickar signaler om att det kan vara på gång räcker inte?

–Nej, vi fortsätter i vårt arbete.

Och de nya uppgifterna om den 15-åriga pojkens situation är inte tillräckliga för att Migrationsverket ska ta ett beslut om inhibition – och därmed stoppa utvisningen. Det säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket. Någon ny prövning är alltså inte aktuell.

-De nya uppgifterna var muntliga uppgifter och kom från en journalist. Vi kan inte agera utifrån uppgifter som kommer muntligt via en journalist. Vi måste ha mer handfast material för att kunna agera, säger han.

Ändå skickades uppgifterna till gränspolisen.

–Vi vidarebefordrar ju alla uppgifter kring ett ärende till den handläggande myndigheten.

TT: Det har framstått som om Migrationsverket vädjat till gränspolisen om att lämna över ärendet.

Migrationsverket har formellt sett inte tagit den kontakten och begärt att de ska skicka över ärendet till oss.

Utvisningen kan dock dröja. Pojken är inlagd på psykiatrisk klinik och kommer inte att skickas till Italien förrän hans läkare gett klartecken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.