Enligt den senaste mätningen från Novus ligger Liberalerna fortfarande under riksdagsspärren. Foto: SVT

Inget lyft för L med Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen smekmånad för liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni. Det visar SVT/Novus nya väljarbarometer. Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren trots att nya partiledare ofta innebär ett ökat väljarstöd för partiet.

Sommartalen är avklarade och den politiska hösten har börjat komma igång. Trots det har påfallande lite hänt när det gäller väljarnas inställning till vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag. Det står klart i SVT/Novus nya väljarbarometer. 

Faktum är att inga tillräckligt stora förändringar har skett sen i juni för att man ska kunna slå fast att de ligger utanför den statistiska felmarginalen.

Under riksdagsspärren

För Socialdemokraterna och Moderaterna är det ett mindre problem, även om de helst ökat naturligtvis. S får stöd av 26,3 procent (-0,4) och M 18,5 (-0,3), förändringarna jämfört med junimätningen inom parantes.  

För Liberalerna är det däremot ett rejält problem. Enbart 3,7 procent (+0,1) av väljarna skulle rösta på L om det vore val idag. Partiet ligger alltså kvar under riksdagsspärren.  

Innan sommaren fanns förhoppningar inom Liberalerna på en helt annan utveckling. Stödtrupperna till nyvalda Nyamko Sabuni hoppades på en rejäl vitamininjektion i partiet och ett lyft för väljarstödet. Så blev det alltså inte. Tvärtom har partiet backat sedan Subuni valdes. Det kan man jämföra med när Moderaternas Ulf Kristersson valdes i oktober 2017. Efter en månad steg partiet med 4,4 procentenheter. Även när Per Bolund valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet i maj ökade MP sitt stöd. 

Nedgången stoppad

En trend som ser ut att vara bruten är Sverigedemokraternas nedgång. Partiet har gått ner i samtliga SVT/Novus väljarbarometrar sedan februaris toppnotering på 21,9 procent.  

Nu minskar inte partiets väljarstöd utan man noterar 18,5 procent. Det är ett plus på 1,7 procent jämfört med i juni, men alltså inte tillräckligt stort för att vara statistiskt säkerställt. 

– Sannolikt kan det förklaras med uppmärksamheten kring alla våldsbrott, bomber och skjutningar som skett runt om i landet under sommaren. Regeringen vinner inte på sådant, och SD är det parti som väljare faller tillbaka på om man är orolig för nutiden och osäker på framtiden, säger Torbjörn Sjöström vd Novus. 

Regeringspartiet Miljöpartiet noterar 5,6 procent, (-0,3) och samarbetspartiet Centerpartiet 9,4 (-0,7). Vänsterpartiet ligger still på 9 procent. Kristdemokraterna noterar ett stöd på 7,2procent (-0,5). 

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. 

Novus genomförde mellan 5-25 augusti. 2660 personer svarade i undersökningen via telefon och SMS. Deltagarfrekvensen var 52 procent.

M                         18,5 (-0,3) 

L                           3,7 (+0,1) 

C                          9,4 (-0,7) 

KD                       7,2 (-0,5) 

S                           26,3 (-0,4) 

V                          9,0 (+/-0) 

MP                      5,6 (-0,3) 

SD                        18,4 (+1,7) 

Annat                 1,9 (+0,4) 

Osäkra               6,0 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.