Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson (till vänster) vill inte att SD ska delta i prideparaden. Foto: TT

Inget pridefirande för SD

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmy Åkessons öppnar för att partiet ska kunna delta i årets pridefirande. Men hans idéer möts av kalla handen.
– Jimmie Åkesson har inte förstått värdet av hbtq-personers rättigheter, säger Christian Valtersson, ordförande i Stockholm Pride.

Åkessons utspel gjordes samband med onsdagens partiledardebatt där flera talare tog upp massmordet på gayklubben i Orlando i USA. Statsminister Stefan Löfvén berättade att han i år för första gången i egenskap av statsminister planerar att gå i pridetåget i Stockholm, som i fjol lockade 45 000 deltagare och nästan en halv miljon åskådare.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor avslöjade också att hon avser att gå i tåget.

Sverigedemokraterna har inte deltagit tidigare, men Åkesson säger att partiet ”kan överväga att delta i pridetåget”. Samtidigt uppger han partiet varit utestängt från ”hela pride”.

– Så vi får väl avvakta ett besked från dem, säger han.

Christian Valtersson säger att det enbart är ”aktörer som delar Stockholms Prides värdegrund” som kan delta.

– Sverigedemokraterna delar inte vår värdegrund, säger han.

Pridebasen tillägger att det ”vore ganska meningslöst” för ett parti att delta som ”kallat Stockholm Pride för ett vulgärjippo, perverst och ifrågasätter i synnerhet transpersoners rättigheter”.

Stockholm Pride startade i sin nuvarande form 1998, men har haft flera föregångare. Det första svenska pridefirandet genomfördes i Örebro 1971 och var inspirerat av främst amerikanska rättighetsgruppers arbete för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras (hbtq) rättigheter.

Stonewallupproret i New York 1969 räknas som startskottet. Då reagerade gästerna på gaybaren Stonewall Inn mot polisens trakasserier och gick till motattack. Protesterna växte och liknande aktioner genomfördes runt om i USA och på många andra håll i främst västvärlden. Ur detta föddes den numera globala priderörelsen.

Pridevenemang arrangeras numera i många svenska städer men Stockholm Pride är det största med tiotusentals besökare och mängder med arrangemang. Prideparaden, som i år hålls den 30 juni, brukar locka flest deltagare.

Stockholm Pride är en fristående ideell organisation och är partipolitiskt och religiöst obundet.

Källor: Stockholm Pride, Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer