• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Mathias Karlsson, chef för öppenvården i Värmland, berättar om hur de vill se till att bipolära patienter inte hamnar mellan stolarna. Foto: SVT

”Inte ett landstingsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Att var femte ung kvinna vårdats för psykisk ohälsa är ett problem som sträcker sig utanför Landstingets ansvar. Det menar öppenvårdschefen i Värmland.

– Från 80-talet och framåt är det runt 20 procent som inte mår bra bland de unga. Det är tufft att vara ung. Men frågan är om det är i psykiatrin eller någon annanstans vi kan göra skillnad, säger öppenvårdschefen Mathias Karlsson om den utbredda psykiska ohälsan bland främst unga kvinnor.

Öppenvårdschefen menar att en väg att gå är att hitta vårdformer närmare patienten. Han exemplifierar med Första linjen och med samtalsmottagningarna i primärvården. Men han ser också att fler behöver kliva fram och ta ett ansvar.

– Det krävs att vi allihop tar ansvar. Det är inte ett landstingsproblem, det här. Skolan måste tänka över vad de gör, hemma måste man tänka på att vara tillgänglig, att vi hittar en struktur där vi tar hand om våra unga och inte ställer de krav som gör att de mår dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet