Foto: Privat/TT

”Inte mer än 300 milliliter läsk per helg”

Uppdaterad
Publicerad

Professor Charlotte Erlandson chattade med SVT:s läsare om barnfetma. Hur vet jag om mitt barn är överviktigt, och vad gör jag isåfall åt det? Detta och mycket mer svarade experten på.

Hanna Aler Sjöqvist: Hej! Här kan ni ställa era frågor om barnfetma till professor Charlotte Erlanson. Hon kommer hit och chattar direkt efter sin medverkan i Aktuellt. Men ni kan ställa frågor redan nu!

Jocke: Min son blir extremt arg när han inte får mer av något, det är i princip omöjligt att säga nej?

Charlotte Erlanson: jag förstår, hungern frisätter adrenalin och då kanb man bli agressiv, därför är det vitkigt att äta på ett sätt som inte får blodsockret i svaj, helt enkelt äta väldigt långsamt, och med så lite socker i som möjligt.

Ida: Hur mycket fruktsocker ska man äta per dag

Charlotte Erlanson: Man ska äta upp till 3 frukter om dagen, och med äpplen blir det kanske 10 gram, med exotisk frukt blir det mera, men så lite är aldrifg farligt. Det är fruktos läsk där man får i sig 100 g per liter osm ä'r farligt.

Åsa: Hej, jag är lite orolig för min 10 åring som nog har lite förhöjt BMI för barn. Han är helt besatt av godis och kakor och kan äta hur mycket som helst. Vi försöker hålla tillbaka men det är inte lätt på semestern. Han sitter Tom och tittar på youtube på barn som äter stora geleråttor och drömmer om att äta detta. Vi äter sunt och tränar mycket men han är helt besatt av sötsaker och mat i största allmänhet. Vi vill tex inte åka på all-inclusive med honom för han kan inte hantera det. Har du några tips till oss?

Charlotte Erlanson: med sötsaker kan man prova att ha i lite sura smaker, man kan också späda safter, för barn är så kändliga, de tycker allt sött är gott, så försök med att späda safter så att din son vänjer sig vid svagare sötrma.

lena: hej, kan man följa chatten utan att själv ställa frågor?

Hanna Aler Sjöqvist: Lena: Ja, det går bra! Det är bara att trycka på ”uppdatera”.

Reza: Hej, Vad ska 3-måltider bestå av för ett 3,5 årig flicka som sägs vara överviktig (ca 21kg)? Tack på förhand!

Charlotte Erlanson: Viktigt är att det blir tre mål mat,

fil på morgonen, flingor och en smörgås. Till lunch potatis och en liten bit kyckling eller kött, till kvällen flingor eller en smörgås. Eftermiddagsfika kan bestå av frukt som kiwi.

gerd karlsson: Hej Charlotte! TACK för att Du tryckte på att det skall vara LAGOM när det gäller råden om mat från framför allt proffsen. Härligt, härligt. Först när vi jobbar på denna nivå så tror jag vi kommer att lyckas. Till glädja för barnen, föräldrarna och rådgivarna. TACH igen. MVH Gerd Karlsson 

Olof: Hej, håller inte helt med om att det är kvinnorna som står i köket. Jag o min fru är 50+ och det är jag, mannen, som står för det mesta i köket. Detta tror jag för övrigt är ganska vanligt i dagens Sverige. För mig är skönhetsideal ett otroligt mycket större problem än lite fetma!

Charlotte Erlanson: Håller med, det är många män som står i köket och det är en positiv trend, tyvärr har inte studierna hunnit i fatt, för det finns bara beskrivet att flickor följer mammans matbeteende, inte pappans.Och det kan ju mycket väl vara pappan som lagat maten, trevlig kommentar!

Lina, Göteborg: Hej! Skulle du rekommendera en vegetarisk kost? En sund och varierad sådan dvs. Tror du det gör skillnad att ge barn hembakat fika och godis istället för köpt? Hur mycket läsk kan ett barn dricka under helgen utan att det medför betydande hälsorisker? Tack på förhand!

Charlotte Erlanson: helt OK, varierad sådan. Hembakad är det bästa som finns, det blir en stund som är närmast helig, tycker jag. Läsk inte mer än 300 ml på en helg,

chriis: Mina barn här slutat med det farliga o kemiska margarinet de mår alldeles utmärkt av smör till varje måltid, alltså vi här lärt oss allt om lchf, varför rekommenderar livsmedelsverket margarin smör är nyttigt.

Charlotte Erlanson: Jag håller med att smör är bättre än margarin, när margarin kom ökade antalet hjärtinfarkter i Malmö stad, så fortsätt med smör eller Bregott, som innehåller rapsolja också.

Johan : Standardmjölk 3%fett och bregott är det ok? Fruktyoghurt?

Charlotte Erlanson: Ja, fruktyoghurt kan vara väldigt söt, mitt tips är att lägga i bär och sockra själv så har man koll, många är onödigt söta!

2-barns mamma: Tolkar jag dig rätt att det räcker med flingor eller en smörgås till kvällsmat? Trodde samma gällde som för vuxna, tre mål mat per dag med två lagade mål per dag?

Charlotte Erlanson: ja, det bästa är två lagade matmåltider om dagen, lite mindre mellanmål.

Inger: Hej, Ett barn som väljer saft eller läsk hellre än mjölk, är det fel att tvinga barn att dricka mjölk? Hur mycket mjölk bör ett barn på 4-5 år dricka varje dag? Kan smala barn bli överviktiga som vuxna med intag av saft några gånger gånger i veckan?

Charlotte Erlanson: Barn behöver inte lära sig att äta eller dricka sött, de måste lära sig alla andra smaker, och det är dem vi måste kämpa med, mjölk ger kalk, vilket är bra.

Tobias: Hej! Det handlar väl inte bara om vad vi äter? Folk rör för lite på sig. Sitter inne med sina datorer och segar. Det är en av de saker som gör att ungarna blir feta.

Charlotte Erlanson: Visst, man behöver röra sig 1 timma om dagen och begränsa stillasittandet till högst två timmar framför datorn.

Orolig mamma: Hej Charlotte! Min 8-åriga dotter är 125 cm lång och väger 31,6 kg. Klasskompisarna har börjat påpeka hennes stora mage o.s.v. och hon är såklart ledsen över detta. Vad ligger ”normalvikten” på för hennes ålder och längd? Hon är alltid hungrig, enligt henne själv, och har t.o.m börjat smyga undan och gömma godis, kakor o.s.v för att få äta detta (vi äter bara det på helgerna) Hon är sockerberoende känns det som. Gör allt för att få nåt ”gott”. Behöver råd!

Charlotte Erlanson: Klassiker, men bra att du är uppmärksam på det, din dotter tycker att mat är så gott och hon vill inte avstå, man kanske kan försöka äta lite mindre portioner och göra något innan, en aktivitet, så att det blir lite villkorat. Ha i lite citron, så man kan blanda upp sötman, tex.

E: Pasta i olika former är väldigt populärt för barnen men egentligen inte så nyttigt. Hur många gånger bör man max servera detta per vecka?

Charlotte Erlanson: Högst en gång i veckan, potatis, ris, bulgur, gärna fullkornsvarianter är bra för de andra dagarna.

lasse: Charlotte Jag har lärt mig att det är en kombination av förbrukning samt intag. Givetvis bör intaget vara av god kvalite. Hur mycket tror du att det skulle betyda om barnen rörde sig till skolan. Idag är det många som inte varken går eller cyklar till skolan ? Många föräldrar vill ju ta bilen , och skjutsar då sina barn även om det är en rimlig sträcka för barnen att gå eller cykla..

Charlotte Erlanson: Ja, det är därför barn är tjockare på landet än i stan, för där bölir det oftare skjutsning, och ingen cykling, vardagsmotionen är så vilktig, främst påverkar den aptiten så att man får bättre koll på när man är hungrig resp mätt. Och alla mår bra av rörelse.

lena: min dotter är 10 år med övervikt. Hon dricker endast vatten eftersom hon gillar det bäst. Jag och min man har svårt att se vad vi ska dra ner på eftersom vi äter sunt. Vi har även en äldre dotter som ligger bra i vikt. Min man hade övervikt när han växte upp. Kan det vara ärftligt?

Charlotte Erlanson: kan vara ärftligt, ni äter sunt men hon är ändå överviktig, då måste man minska på något, konsekvent, äta nen potatis istället för två, en smörgås istället för två, någonting måste minskas, annars så fixar det inte sig. Fortsätt med det allsidiga och sunda men minska på portionen, 

Mia: Hej, har en son på 9 år, 150 cm lång, och undrar hur mycket mat som är rimligt för honom att äta (ex till middag på kvällen)? Är det även ok med ett glas fil o macka de kvällar han simtränat (simmar 1,5 h) o dyl ( utöver middagen) el bör det undvikas? Tack på förhand/ Mia

Charlotte Erlanson: Barn som tränar måste ha energi, så det är OK med fil och macka när han simtränar. När han slutar träna, det är då man måste reagera,

Mormor och morfar: Barnbarnets föräldrar är gravt överviktiga enbart på grund av felaktig kost. Deras lilla flicka är tre år och är normalviktig än så länge, men vi ser mycket mjöl och socker i maten. Hur agerar vi som morföräldrar.

Charlotte Erlanson: Ja, detta är känsligt, och tyvärr gör barnen som föräldrar, dvs det är vanligt att överviktiga föräldrar också har överviktiga barn, man får bjuda på alternativ, sockerfritt, kan ske när ni bjuder på mat. Förälkdrarna måste vara överens med Er.

bob: Vi undviker allt vitt såsom mjöl pasta bröd potatis och socker vi äter ägg kött fisk smör ost grädde och grönsakerna, så enkelt och vi mår utmärkt

Charlotte Erlanson: Det är utmärkt, fortsätt med det,

Anna: Är man över viktig om väger 40kg när man är 148cm lång och 10 år

Charlotte Erlanson: Nej, knappast,

Diana: Min åttaåriga dotter är en riktig godisgris. Vi försöker verkligen sätta gränser, t ex hur många kakor man får ta. Hennes vikt är helt normal men vi är oroliga för sötsuget. Hur ska man hantera det?

Charlotte Erlanson: Hon måste lära sig klara sig med mindre socker, och vänja sig vid mindre sött i maten, försök med citron, grönsaker är ju ofta lite bittra, man måste få henne att vänja sig vid dessa smaker, göra en grönsakssoppa, var det en kock på Dagis som gjorde som barnen älskade. 

Anna: Varför tycker du det är så viktigt att forska om mat?

Charlotte Erlanson: Maten har blivit så annorlunda idag jämfört med den som vi är skapta för, och det går att förbättra sin hälsa med bra mat, det är så enkelt.

Zima: Jag försöker presentera nya grönsaker osv för min som men han älskar verkligen skräpmat och pillar till och med bort champinjoner på pizza! Vad ska jag göra?

Charlotte Erlanson: Roligt, en klassiker, smakerna är utabetade så att vi gillar dem, man måste vara lite tjatig!

Ulle: Är det verkligen något fel på att vara lite mullig?

Charlotte Erlanson: Det finns trivselvikt och då har man lite reserver om det händer något, inget fel i det

Sarasmamma: Hej! Min dotter äter för lite, hon är jättesmal i stället.. Vad kan jag göra åt det?

Charlotte Erlanson: Problem, hon får gärna dricka lite syrligt, så att saliven ökar, då får man upp aptiten.

Hanna Aler Sjöqvist: Nu får vi tacka Charlotte för att hon tog sig tid och vi hoppas att ni alla får en riktigt trevlig kväll! Lycka till med maten och hälsan! 

Charlotte Erlanson: Tack för ikväll, trevliga och bra frågor, Vi hörs. Hj hälsn Charlotte

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.