Stefan Löfven intervjuas i Aktuellt. Foto: SVT

Stefan Löfven: Nyval ”inte mitt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har svårt att se hur han kunde agerat annorlunda och undvikit ett nyval. Det sa han i Aktuellt i kväll. Efter valet ville han diskutera med de borgliga partierna, men alla tackade nej till ett samarbete.

– Mitt ansvar är väldigt tydligt. Det är att se till att få igång samtal. Det var därför jag tog det initiativet, fyra dagar efter valet satt jag med var och en och resonerade.

Eftersom de borgliga partierna tackade nej till förfrågan om samarbete innan regeringens budget var satt tycker Stefan Löfven att det är underligt att få kritik för att ha fört vänsterpolitik.

– Att först säga nej och sedan när vi har gjort upp med Vänsterpartiet säga: ”Varför gör ni en sådan vänstersväng” – det är fullständigt ologiskt och ansvarslöst.

I Aktuellt kommenterade statsministern Annie Lööfs uppgifter till Expressen om att de borgliga partierna krävt en ursäkt för att Socialdemokraterna förra året bröt isär Alliansens budget och därmed bröt praxis. Stefan Löfven ska ha vägrat att gå med på det kravet.

– Det där är sandlåda. Hur långt ska vi gå tillbaka? sa statsministern.

Tog kontakt även innan omröstning

Stefan Löfven påpekar att han även inför budgetomröstningen tog kontakt med de borgliga partiernas ledare för att se om ett samarbete kunde inledas.

– Vi var beredda att diskutera på utgiftsidan, infrastrukturfrågor, skolfrågor, äldrevården. Då fick vi beskedet efter kort samtal: Nej, vi är inte intresserade av detta, vi kommer att lägga våran budget.

Han står fast vid att han inte kunnat agera annorlunda och undvika nyval.

– Det kan rimligen inte vara mitt fel. Om jag frågar dig: Vill du samarbeta? Och du säger ”nej”. Är det mitt fel då?

Underlätta för framtida minoritetsregeringar

Både de borgerliga partierna och framtidsministern har uttryckt en önskan om att ändra praxis för att underlätta för minoritetsregeringar och förhindra en upprepning av krisen vid budgetomröstningen i går. Stefan Löfven menar att den diskussionen kommit igång för sent.

– Det konstiga är att man nu talar om regler som ska gälla efter att det här faktiskt har inträffat. Man hade kunnat lägga mycket energi på att förhindra att det inträffar.

Resultatet av ett nyval kommer att underlätta regeringsarbetet framöver, tror Stefan Löfven.

– Jag har svårt att se att efter den här situationen och ett extra val i Sverige, att Sveriges riksdag inte skulle kunna ta sig samman och sätta sig ner vid samma förhandlingsbord och se till att åstadkomma säkerhet och trygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer