Foto: Skärmdump från Twitter

Intensivt twitterflöde om SD-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av de senaste dagarnas turbulens inom Sverigedemokraterna debatteras partiet nu intensivt i de sociala medierna. I mikrobloggen Twitter har en särskild tråd skapats mot främlingsfientlighet.

Det är under rubriken eller hashtagen som det heter på twitterspråk – #dethärärmittland som det strömmar in inlägg från kända och okända personer och institutioner.

Folk uppmanas att lägga ut namn, ålder, yrke och hur länge de bott i Sverige. Hashtagen sprids nu som en löpeld på mikrobloggen där människor vill visa sitt stöd i kampen mot främlingsfientlighet. Hashtagen #dethärärmittland har kommit upp på trendtoppen av hetaste debattämnen på mikrobloggen.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

I den film som avslöjar det rasistiska och sexistiska språkbruket hos de tre SD-männen säger den nu avgångne ekonomisk-politiske talesmannen Erik Almqvist till ståuppkomikern Soran Ismail:

'Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land'.

Ministrar och kyrkor har hakat på

Exempelvis har Aftonbladets tidigare politiska chefredaktör skrivit : ”Helle Klein, präst och journalist, judiska rötter, farfars far kom till Stockholm från Ungern”.

Även infrastrukturministern Carin Elmsäter-Svärd (M) skriver i tråden: ”Cathis, 46 år. Uppvuxen i Södertälje. Tänker gränslöst, bygger broar och fler vägar att mötas.”

Och Lunds domkyrka skriver så här:

”867 år, danska rötter men svensk sedan slaget vid Lund 1676. talar mycket om en 2000-årig man från Mellanöstern.”

En man vid namn Per Adolfsson skriver:

”36 år, verksamhetsledare, svenskfödd. För 100 år sedan utvandrade några av mina förfäder till Amerika. De välkomnades där.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet