Intern granskning visar på stora brister hos Arbetsförmedlingen

Publicerad

En intern granskning av intresseanmälningar från arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar hos Arbetsförmedlingen, visar på stora brister i verksamheten. Det kan SVT Nyheter nu avslöja.

Subventionerade anställningar är till för bland annat personer med nedsatt arbetsförmåga, långtidsarbetslösa eller nyanlända.​ Arbetsgivare kan därmed lämna in intresseanmälningar till Arbetsförmedlingen för att ta emot dessa personer.

Men en granskning av drygt 4000 intresseanmälningar från 2018, visar att 34 stycken i veckan förblir obesvarade och att sju av tio arbetsgivare inte får någon återkoppling inom fyra veckor.

Beklagar resultatet

​Arbetsförmedlingens verksamhetsområdesdirektör, Pia Ackmark, beklagar resultatet från rapporten. Men hon menar att det finns flera faktorer som orsakat problematiken.

– I dagsläget har vi inte ett gemensamt ärendehanteringssystem för inkomna intresseanmälningar. Samtidigt har vi varit inne i ett varsel och omställningssituation, säger hon.​

”Konstigt att man inte har hittat någon”

Monica Helin, vd för verksamheten Amhigo som bedriver flera stödboenden, är en av de berörda arbetsgivarna. Vid flera tillfällen har hon försökt rekrytera personal på subventionerade anställningar genom arbetsförmedlingen men får oftast inget svar.

– Jag tycker att det är konstigt att man inte har hittat någon. Vi i Bodens kommun har haft ett stort mottagande av nyanlända under en lång tid och det är därför vi har efterfrågat hjälp vid flera tillfällen.

​Framöver ska Arbetsförmedlingen se över sina rutiner för att säkerställa att detta inte fortsätter, säger Pia Ackmark. Men hur det ska göras, eller när, är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.