Foto: TT

Interna bråk i SD

Publicerad

Samtidigt med Sverigedemokraternas framgångar i opinionen under de senaste åren har det varit stora motsättningar i flera av partiets lokala organisationer. I Skåne, Västmanland och Dalarna har det varit mycket bråk. Och i Uppland har många medlemmar hoppat av och ledningen anklagas för toppstyrning och brist på interndemokrati.

– Det är så fruktansvärt ruttet och korrumperat att det inte är klokt, säger Kristina Einarsdotter som tidigare var ordförande för Sverigedemokraterna i Enköping.

Som ordförande hamnade hon i konflikt med ledningen i SD Uppland vilket ledde till att hon lämnade partiet.

Pirjo Thonfors var aktiv i SD Håbo och har också valt att gå ur Sverigedemokraterna.

– Det var inte ett dugg demokratiskt. Det handlade bara om att ledingens egna positioner, säger hon.

Ovälkomna hembesök

SVT har varit i kontakt med en lång rad nuvarande och före detta sverigedemokrater i Uppland (de flesta vill vara anonyma) som alla berättar om en ledning som ägnar sig åt ovälkomna hembesök, bryska övertalningsmetoder för att få personer att rösta på ”rätt kandidater” på kommande möten och utfrysning av medlemmar som opponerat sig.

– Det var ingen telefonkontakt, inte svar på mejl, utan det var riktigt iskallt, beskriver Kristina Einarsdotter hur läget blev när SD Enköping vill styra mer över sin egen ekonomi.

”En intern fråga”

Simon Alm är landstingsråd och vice ordförande i SD Uppland och vill tona ned kritiken.

– Om det är någon individ som vid något tillfälle inte fått ett e-postmeddelande är det olyckligt. Vi är inte toppstyrda, påståendena får stå för dem som säger det men det är klart att det finns olika uppfattningar i en så stor organisation som vår. Och hur vi organiserar vårt arbete är en intern fråga, säger Simon Alm.

Riksdagsledamoten Pavel Gamov är ordförande i SD Uppland. Han och Simon Alm sitter på viktiga poster i alla de olika åtta kommunföreningarna som utgör SD Uppland. Antingen i styrelsen eller i valberedningen. De närmaste förtrogna har också valts in på viktiga poster.

Alla samtal riktas till SD Uppland

Kommunföreningarna har heller inga egna telefonnummer. Alla samtal riktas till SD Upplands centrala telefon i Uppsala.

– Det är en arbetsfördelning som vi har med föreningarna, säger Simon Alm.

Klagomålen har strömmat till partiledningen på riksnivå. Men konflikten fortsätter. Och de mest arga hoppar av.

– Vissa individer har inte riktigt kunnat passa in i partiet och har då valt att lämna, säger Simon Alm

– Det är inget politiskt parti, det är mer en sekt, säger Kristina Einarsdotter, som efter att hon lämnat sitter kvar i kommunfullmäktige i Enköping som så kallad politisk vilde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.