Internationella nalledagen

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen firas i dag den internationella nalledagen. Det tvistas om vem som var först med att skapa nallen som under ett århundrade tröstat barn och vuxna.

Den så kallade Steiffnallen, som i dag uppbringar höga summor på auktioner, föddes i Tyskland för cirka hundra år sedan. Margarete Steiff startade 1877 ett företag inom konfektionsindustrin. 1880 tillverkades den första leksaken, en liten elefant av filt. Steiff har mjuka djur som specialitet och utvecklades snabbt till ett av världens största i den branschen.

Teddy sköt inte Teddy

Teddybjörnens historia sägs börja efter en jakttur i USA. President Theodore Roosevelt var hösten 1902 ute på björnjakt, en jakt som inte medförde någon som helst jaktlycka.

För att presidenten ändå skulle få nedlägga något under jakten band medlemmarna i jaktlaget en övergiven björnunge vid ett träd. Presidenten hade dock inte hjärta att skjuta den lilla björnungen och Roosevelt fick efter den händelsen smeknamnet ”Teddy”.

Godishandlare blev leksakshandlare

Det skrevs mycket om jaktäventyret i USA och den publicerades även som en skämtserie i tidningarna, tecknad av Clifford Berryman.

Godishandlaren Morris Michtom i Brooklyn fick en idé när han såg serien och började tillverka nallar. Efter godkännande från originalet ”Teddy” fick han namnge nallen efter honom och succén blev snabbt ett faktum. Michtom grundade efter det världens största leksaksföretag, Ideal Novelty and Toy Co.

Att nallen firas just den 27 oktober har sin förklaring i att Theodore ”Teddy” Roosevelt föddes då.

Fakta: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.