SVT har vid flera tillfällen utsatts för olika former av IT-attacker. Det gick SVT:s vd Hanna Stjärne ut med under måndagskvällen. Foto: Anders Wiklund, TT/Charlotta Lambertz, SVT

Intrångsförsök mot SVT – nu stärks säkerhetsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

I november utsattes Uppdrag Granskning för en misslyckad cyberattack. Det är ett av flera exempel på där utländska aktörer på senare tid har försökt påverka SVT:s journalistik – och nu ska säkerhetsarbetet stärkas.- Vi behöver rusta oss för en annan sorts verklighet, säger Hanna Stjärne, SVT:s vd.

I november utsattes Uppdrag Granskning för en cyberattack. Programmet hade precis avslöjat att storägare i ryska Kalashnikov hade skickat runt 10 miljoner kronor i lån till sin amerikanska motsvarighet. En rysk oligark misstänktes vara inblandad.

Då genomfördes attacken från en stor mängd utländska servrar. Det misstänks ha varit ett försök att komma över information som fanns inom Uppdrag Gransknings nätverk.

Attacken misslyckades. Men det är bara ett av flera exempel på där utländska aktörer har försökt påverka SVT:s journalistik. I samband med att satirprogrammet  ”Svenska nyheter” skämtade om Kina förra året genomfördes till exempel en koordinerad attack mot SVT:s sociala medier-konton.

Säkerhetsarbetet stärks

Därför stärks nu säkerhets- och beredskapsarbetet på SVT, konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne. Vilket hon även berättar om i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ett särskilt cybersäkerhetsteam ska nu inrättas. De ska hantera digitala hot mot SVT. De förväntas både identifiera när sådana hot uppstår och sedan bekämpa dem när och om de sker.

Samtidigt utökas kapaciteten för att förhindra att eventuella överbelastningsattacker ska kunna slå mot SVT:s publiceringar online. Dessutom ska personalen informeras om vad de kan göra för att motverka eventuella intrångsförsök.

– Vi har under en längre tid jobbat med att stärka vår it-säkerhet. Det här är ett arbete som vi hela tiden måste stärka. De som utför attackerna utvecklar sina metoder och då måste vi stärka vårt IT-säkerhetsarbete ännu mera, säger Hanna Stjärne.

Kostnaderna fyrdubblade

Men påverkansförsök görs även på andra sätt. SVT hanterar i snitt 35 säkerhetsärenden om dagen. Det kan röra sig om allt från hatmejl till hot och våldshandlingar. I augusti tvingades SVT:s redaktioner i Norrköping och Linköping evakueras på grund av allvarliga hot. Även den fysiska säkerheten på SVT:s redaktioner ska därför stärkas.

Totalt har kostnaderna för säkerhet på SVT fyrdubblats under de senaste fem åren.

Många andra väljer att inte berätta om den här typen av säkerhetshot. Varför väljer du att göra det?

– Det finns alltid risker med att berätta om det. Men jag bedömer ändå att det är viktigt att det kommer fram. Både omfattningen av hot som det handlar om, men också att vi här ser specifika hot som kommer från olika typer av aktörer i andra länder, säger Hanna Stjärne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.