Ebba Kleberg Von Sydow har bevakat många stora kungliga händelser. Bland annat ledde hon sändningen av prinsessans Estelles dop. Foto: SVT

”Intressant att se om barnet får en titel”

Publicerad

Glädjebesked från Hovet. Men Ebba Kleberg von Sydow tror inte att en bebis betyder att prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill flyttar hem till Sverige.

– Det här kommer inte som någon jättestor överraskning, eftersom de har uttryckt att de ser fram emot att starta en egen familj. Det är  bara härligt för dem, säger Ebba Kleberg von Sydow, SVT:s programledare som lett sändningar från både prinsessbröllop och kungliga dop.

Ebba Kleberg von Sydow skriver på sin blogg att hon stod mitt i morgonstöket när ett sms trillade in med den glädjande nyheten.

– Som mamma är det väl bara att grautlera till att hon mår bra, det är inte alla som gör det.

Många frågor

I de svenska medierna tog det inte lång tid innan spekulationerna kring parets framtida boende satte i gång. Ebba Kleberg von Sydow har svårt att tro att graviditeten kommer att innebära en flytt för prinsessan och hennes man.

– Båda har ju sina arbetsplatser i New York. Det skulle förvåna mig.

Nästa fråga: blir det en bebis med kunglig titel? Det något ingen kan svara på i nuläget. Prinsessan Christinas barn, kungens systersöner, har inga titlar. Men till skillnad från prinsessan Madeleine valde Christina att ge upp sin titel som kunglig prinsessa – hon bär den nu endast som hederstitel.

”Intressant att se hur det blir”

Enligt Ebba Kleberg von Sydow är det upp till Kungen om det blir fråga om en titel. Men hon säger även att det är prinsessan som bestämmer om hon vill att barnen ska leva ”vanliga liv” eller inte.

– Med tanke på att prinsessan Madeleine valde att ha kvar sin hkh-titel, så blir det ändå intressant att se hur det blir, om det blir en prins eller prinsessa.

Bertil Ternet, hovets informationschef, har inget svar på om prinsessan kommer att flytta hem för att föda. Enligt honom behöver parets boende i USA inte automatiskt betyda att barnen inte får kungliga titlar.

– Det finns inga exakta regler för det, säger han till SVT.

Kommer snart hem

Nästa gång prinsessan befinner sig i Sverige för ett officiellt evenemang är, enligt Hovets kalendarium, nu på fredag den 6 september. På söndag ska hon närvara vid en minnesgudstjänst för prinsessan Lilian.

Det kommer knappast att bli vid detta besöket – men Ebba Kleberg von Sydow ser fram emot när den kungliga magen börjar synas.

– Hoppas att vi får se en härlig gravidklänning på nobelfesten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer