Foto: Novus/TT

Invandring allt viktigare politisk fråga

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården, invandring och integration, skola och utbildning. I den ordningen rankar väljare de viktigaste politiska frågorna, visar en ny Novus-undersökning. Den fråga som ökat allra mest i betydelse sedan tidigare mätningar är invandring och integration.

– Det märks att det börjar att laddas upp för ett valår nu, för att alla politiska sakfrågor faktiskt ökar och det var en bra stund sen vi såg det sist, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Sjukvården är den viktigaste politiska frågan enligt väljarna och så har det varit sedan december 2016. I den frågan anser väljarna att det är Socialdemokraternas politik som är den bästa, enligt en tidigare Novusundersökning som släpptes på juladfton.

Invandring på andra plats

Frågan om invandring och integration har stigit i betydelse för väljarna och är nu den näst viktigaste politiska frågan.

– Sannolikt ökar betydelsen därför att regeringen nu har börjat prata om frågan. Vi har sett det tidigare att så fort regeringen går ut och pratar om en sak, då stiger den i intresse. År 2010 låg den långt ner på listan, på trettonde plats, så det har förändrats väldigt fort under de här sju åren, säger Torbjörn Sjöström.

Sverigedemokraterna anses vara det parti som bedriver bäst politik i frågor om invandring och integration, enligt den tidigare Novusundersökningen.

Diskussioner om #metoo påverkar

Även lag och ordning rankas högt just nu bland väljarna, som tycker att Moderaternas politik är den bästa i frågan. 

– Lag och ordning har varit på gång länge. I media har det varit mycket kring skjutningar, men jag tror även här att när regeringen börjar prata om det, då bekräftas det som en viktig fråga.

En fråga som väljarna har fått ett starkare intresse för sedan den förra opinionsundersökningen i september är jämställdhet. Men den frågan rankas fortfarande långt ner på listan och hamnar på en tionde plats.

– Troligtvis har det att göra med alla diskussioner kring #metoo, säger Torbjörn Sjöström.

De tio viktigaste politiska frågorna enligt väljarna

1. Sjukvården

2. Invandring/integration

3. Skola och utbildning

4. Lag och ordning

5. Äldreomsorg

6. Landets ekonomi

7. Jobb/Sysselsättning

8. Pensioner

9. Miljö och klimat

10. Jämställdhet

Undersökningen är genomförd 14–20 december 2017 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1001 intervjuer genomförts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.