Ett datorprogram kan användas för att, bland annat, knäcka lösenord på personers Iphonetelefoner. Foto: TT

Iphonetelefoner kan vara avlyssnade

Uppdaterad
Publicerad
Mobiltelefoner och surfplattor från Apple kan vara avlyssnade. Avlyssningen görs med hjälp av ett datorprogram som används för att spionera på journalister och dissidenter, skriver Dagens Nyheter, som även refererar till utländska medier som New York Times och Wired.

Det ska vara det israeliska företaget NSO Group som säljer programmet som kan spåra en persons mobil, läsa mejl och sms, spåra samtal och kontakter, ta reda på lösenord och spela in ljud.

Programmet, som främst säljs till regeringar, ska kunna ta sig in i Appleprodukter, men kan möjligen också användas på Androidmobiler.

Upptäcktes av människorättsaktivist

Avlyssningen uppdagades efter att Ahmed Manssor, en människorättsaktivist i Förenade arabemiraten började ta emot textmeddelanden han inte kände igen. Mansoor ska tidigare ha övervakats genom sin mobil, och fattade misstankar som fick honom att sända meddelanden till bland andra forskare vid Citizen Lab, vid Torontos universitet.

Forskarna bekräftade misstankarna, att meddelanden tydde på övervakningsprogram.

Skydd erbjuds i ny uppdatering

Apple har informerats om saken av Citizen Lab. Efter det har företaget utvecklat skydd och en ny uppdatering av sitt operativsystem.

På sin hemsida har företaget nu lagt ut säkerhetsuppdateringar för kunderna att ladda ner, men skriver att man inte diskuterar säkerhetsfrågor förrän en utredning gjorts.

Härmar Google, CNN och Pokémon

NSO säger själva att de inte kan ta ansvar för vad deras kunder använder deras program till, och att man i avtal kräver att övervakningen endast sker inom lagens ramar, exempelvis av olika länders polis och underrättelsetjänster.

Deras metoder hålls hemliga för allmänheten, men programmen som används  ska enligt New York Times i många fall vara designade för att likna dem från kända och normalt trovärdiga globala aktörer såsom Google, Röda korset, Facebook, CNN al-Jazeera och Pokémon Company.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer