Islamistgranskning väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde Rapport avslöja att Säpo, på uppdrag av regeringen, ska kartlägga misstänkta militanta islamister i Sverige. Men nu kommer kritik från bland annat Charta 2008, en människorättsorganisation som bl.a. stått bakom Guantanamosvensken Mehdi Ghezali.

-Det är självklart att Säpo ska förhindra brott. Men detta är mycket bredare och grundligare än så. Det riskerar att spela de som vill peka ut muslimer som ett hot i händerna. Det är djupt olyckligt, säger Gösta Hultén, talesperson för Charta 2008.

Bakgrunden till kartläggningen är, enligt regeringen återkommande uppgifter om hur ungdomar rekryteras till radikala islamistiska grupper.

Säpo menar ett en sådan här kartläggning inte är något konstigt:

-Detta är inte konstigare än att myndigheter får i uppdrag att kartlägga ungdomsbrottsligheten eller gängbrottsligheten. Nu har vi fått detta uppdrag. Det är inga konstigheter med det alls, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Säpo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.