Foto: SVT

”Jag är rädd att något ska hända min familj”

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Yoseph Kourkis är en van besökare på fritidsverksamheten Musikhuset i Norsborg, söder om Stockholm. För honom har det blivit en viktig plats under sommaren.

Oron för coronaviruset har varit stor hos flera av de barn och ungdomar som besöker fritidsgården. Yoseph Kourkis är inte rädd för att själv bli sjuk, då han fått lära sig att barn oftast klarar sig bra från viruset. Däremot oroar han sig för familjens välmående.

– Jag säger inte att mina föräldrar är gamla eller i riskzonen, men man blir orolig för de säger ju att i den åldern är man i riskzonen.

Coronapandemin

För Yoseph och de andra barnen – Rita Andros, Leah Ekman och Emrahan Atceken – har Musikhuset blivit en viktig plats för att tänka på annat. Där får de göra olika aktiviteter som att spela fotboll eller gå och bada.

– Det är viktigt för den sociala samvaron, särskilt i sommar när många är hemma, säger fritidsföreståndaren Oscar Ling.  

”De vill verkligen det bästa för mig”

I Husby, i stadsdelen Rinkeby-Kista norr om Stockholm, har välmåendet hos de boende påverkats särskilt hård i sviterna av pandemin. Det menar Faisal Muse, processledare, med fokus på psykisk hälsa, på Folkets Husby.

Verksamheten har därför ställt om i sitt arbete, både för att erbjuda aktiviteter anpassade efter restriktionerna – men också genom att diskutera ämnen viktiga för boenden.

– Vi har behandlat ämnen centrala för människor erfarenheter. Allt ifrån rasprofilering och rasistiska strukturer till människors psykiska välmående, säger Muse.

För årets sommarjobbare, 17-åriga Semir Adhana och Stylialos Florakes, har sommaren på Folkets Husby varit en givande och värdefull erfarenhet.

– När jag började jobba här kände jag att de här människorna verkligen vill det bästa för mig, säger Adhana.

– Jag ha gjort mycket som jag tycker hjälper folket här. Det är det bästa jobbet jag har haft, säger Florakes.

Utsatta områden och coronaviruset

∙ Utsatta områden och utrikesfödda personer har drabbats särskilt hårt av coronaviruset. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.  

∙ Stadsdelen Rinkeby-Kista, i norra Stockholm är en av de platser som drabbats värst. Med 16 avlidna per 10 000 invånare – är snittet för stadsdelen betydligt högre än det för regionen och en av de högsta siffrorna i hela landet. 

∙ I Botkyrka har trenden varit annorlunda. Där är smittspridningen högre än regionssnittet, men lägre när det gäller antalet avlidna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet