Erik utsatte sig själv för både fara och skada genom att använda sex för att straffa sig själv. Foto: SVT

Erik straffade sig själv med sex

Uppdaterad
Publicerad

Erik blev utsatt för sexuella övergrepp vid fem års ålder. I dag förstår han att det var en av anledningarna till att han senare blev besatt av tanken och faktiskt utsatte sig själv för våldsamt och förnedrande sex. –Jag var livrädd för mig själv och kände mig som ett freak, säger Erik, 23 år.

När Erik var fem år gammal blev han utsatt för sexuella övergrepp av två äldre tjejer. De tvingade honom till diverse sexuella handlingar under hot. Det kunde handla om att han blev indragen på toaletten där han blev tafsad på, eller att de tvingade honom att kissa öppet utomhus eller att stoppa saker i kalsongerna.

I tidig tonår började Erik sedan utveckla något som han kände som sjuka sexuella tankar och lustar. Viljan att bli utnyttjad och förnedrad tog fart och han använde sig av internet för att ta kontakter.

Sex som självskadebeteende

– Jag skrev att jag fanns tillgänglig för förnedring och våldssex. Vid några tillfällen träffade jag gubbar som tände på att förnedra unga pojkar som jag. Jag såg helt enkelt mig själv som en köttbit.

Sökte efter det ”äckligaste”

Emellanåt hade Erik relationer med tjejer, men att han sökte sig till äldre män på internet, berodde på att de var det ”äckligaste” han kunde tänka sig då. Sexet var vid dessa tillfällen smärtsamt och förnedrande, men någonting som Erik kände att han förtjänade.

– Det var det jag kände att jag var värd, men efteråt kände jag mig alltid så fruktansvärt äcklig. Jag var livrädd för mig själv och kände mig som ett freak och började tvivla på hela min sexualitet, jag var ju inte ens homosexuell men träffade män. Vad höll jag på med?

Allt eftersom att självskadebeteendet utvecklades växte också Eriks avsky för sig själv. Detta ledde till att han vid 18 års ålder började missbruka droger.

– Jag behövde hitta ett sätt att stå ut med mig själv och mina sjuka tankar. När jag var hög kände jag mig inte lika värdelös.

Men i dag kan Erik se att drogerna bara gjorde saken värre.

– Jag såg det ju aldrig som ett självskadebeteende då, varken det sexuella eller droganvändandet. Men jag utsatte mig själv för fara och drogerna gjorde ju bara saken värre. Jag vågade mer och tog mer och mer kontakt på internetsidor.

Det finns ingen statistik som fångar upp problemet, men ungdomskliniker vittnar om att det blir allt vanligare att ungdomar, som skadar sig genom sex, söker hjälp.

Blev tvångsintagen

Erik kunde under sin självskadeperiod varken arbeta eller gå i skolan. Till slut blev han tvångsintagen på behandlingshem och blev för första gången tvungen att prata om sina problem.

Det var chefen på behandlingshemmet som blev den förste att få ta del av vad Erik kallar för sin stora hemlighet.

– Det kändes så bra att få ut allt och att han inte dömde mig eller tyckte att jag var sinnessjuk och vidrig, som jag själv gick runt och tänkte hela tiden.

Efter behandlingen sökte han sig själv till olika 12-stegsprogram för att hitta personer med samma bakgrund.

I dag är Erik 23 år gammal och har sedan 19 månader tillbaka gått i två olika 12-stegsprogram, både mot sitt drogmissbruk, men också självhjälpsgruppen Anonyma Sexuellt Dysberoende (ASD) för att reda ut vad som ligger till grunden för det sexuella självskadebeteendet han ägnat sig åt sedan tonåren.

– För mig var det viktigt att få hjälp med båda mina problem, som också går hand i hand. Det här var min räddning, annars hade jag varit där ute i dag – utnyttjad, förnedrad och kanske till och med död. Att träffa vilt främmande personer på internet på sättet jag gjorde är ju helt livsfarligt.

Finns det någonting du önskar att din omgivning hade gjort för att hjälpa dig innan?

Jag hade helst av allt önskat att någon hade förstått vad jag gick igenom, men det är svårt för folk som inte har med problematiken att göra att förstå och se tecken, så det kan jag ju inte begära – trots att jag ibland blev förbannad över att ingen bara kunde fatta hur jag mådde.

Fotnot: Erik heter egentligen någonting annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex som självskadebeteende

Mer i ämnet