C och V samarbetar i 22 kommuner – ”Jag trodde aldrig att det skulle hända”

Publicerad

Kan och vill Centerpartiet och Vänsterpartiet samarbeta på riksnivå? Frågan har varit på tapeten senaste veckorna, men i 22 kommuner är det redan en verklighet, däribland Hammarö.

 – Jag skulle aldrig trott att jag någon gång skulle samarbeta med Vänsterpartiet i en majoritet, säger Margareta Ivarsson, gruppledare för Centerpartiet i Hammarö kommun. 

Sedan i höstas sitter Centerpartiet och Vänsterpartiet i Hammarö kommun i ett majoritetssamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är andra gången på ganska kort tid som de båda partierna samarbetar i kommunen, 2014-2018 styrde de tillsammans med S.

– Vi kan samarbeta väldigt bra. Det finns givetvis frågor som vi inte är överens om och de försöker vi lämna åt sidan så gott vi kan, men vissa frågor måste vi hantera och då gör vi det säger Margareta Ivarsson, guppledare för Centerpartiet i kommunen.

– Vi har varit med såpass och länge och är nog såpass ärliga i ett samarbete att man få lyfta upp frågorna och försöka lösa de allt eftersom. Finns det en vilja så går det, säger Lillemor Larsson, gruppledare för Vänsterpartiet.

”Det är ju som att tända en fackla”

De både gruppledarna har varit aktiva i politiken på kommunal nivå sedan 70-talet, och har varit med om en hel del svängningar i politiken. Men de hade nog inte räknat med att sitta tillsammans och styra. Och ibland märks skillnaderna mer än annars.

– Jag kan väl säga ibland att ”äsch vi lägger ned det här och lägger ut det på entrepenad”, ”det här ska inte kommunen syssla med” och det är ju som att tända på en fackla, säger Margareta Ivarsson (C).

– Jag skulle inte säga att det hettar till så ofta, jag tycker vi har en diskussion med högt i tak, säger Lillemor Larsson (V).

Hör mer om vad de tror om ett samarbete på riksnivå, och vad de helst skulle vilja se efter nästa val i klippet ovan. Hela reportaget kan ses i kvällens Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.