-Jag var säker på att jag inte skulle klara mig, berättar Oliver Edwards-Neil för den australiska tidningen Sydney Morning Herald efter mirakelräddningen.
Oliver Edwards-Neil, 25, är australiensare men bor i Sverige sedan tio år tillbaka och studerar till pilot. Han flög tillsammans med dansken Troels Hansen, som även han bor i Sverige
De båda männen var på väg från USA till Sverige när deras Cessna plötsligt drabbades av dubbelsidigt motorhaveri över norra Kanada. Männen hann precis få iväg ett nödanrop innan de tvingades nödlanda planet i havet.
Lyckligtvis lyckades de styra in det så att ena vingen vilade mot ett isflak. Hansen och Edwards-Neil hann nätt och jämnt klättra ut på isflaket, som var ungefär fem gånger tio meter stort, innan planet sjönk. -När vi kom ut var vattnet uppe vid taket, säger Oliver Edwards-Neil från sin sjuksäng i kanadensiska Iqaluit till Sydney Morning Herald.
Flög nära
I brådskan hann de inte få med sig vare sig mat, vatten eller andra förnödenheter som exemplevis nödraketer. Lyckligtvis hade de överlevnadsdräkter – något som förmodligen räddade deras liv.
Efter några timmar dök räddningshelikpotrar och flygplan upp. Men i den arktiska natten hade räddningsteamen inte en chans att se de båda männen, som blev mer och mer frustrerade.
-Vid ett tillfälle flög de ungefär 30 meter ifrån oss... Vi ropade och skrek och viftade med armarna men de såg oss inte, säger Oliver Edwards-Neil.
Efter ett tag blåstes räddningsaktionen av, och männen blev kvar på sitt isblock, mitt i natten och i komplett tystnad. De var tvungna att stå upp eftersom det var för kallt att sitta på isen, och kurade ihop osig ch skyddade varandra ”som pingviner” som Oliver Edwards-Neil beskriver det. De började också oroa sig för att stöta på några av Arktis ursprungliga invånare – som till exempel isbjörnar.
Hoppade mellan isflak
När morgonen kom såg de sin chans till räddning. Med bara fyra timmars dagsljus framför sig skyndade de sig att försöka ta sig in till land genom att hoppa från ett isflak till ett annat.
Och efter en stund dök räddningen upp – i form av fiskebåten Atlantic Enterprise. Besättningen hade avbrutit sitt räkfiske så snart de fått nödropet dagen före och satt full fart mot platsen där planet kraschade.
-Vi var utom oss av lättnad, säger Oliver Edwards-Neil, och lovar att deras räddare snart ska få sin belöning.