”Jag började storgråta över allt vi hade missat”, säger Carina Bergfeldt om sin hemliga amerikanske bror. Foto: SVT/Privat

Carina Bergfeldts jakt på en okänd bror

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt spottar i ett provrör. Hon ska lämna ett DNA-prov som kan hjälpa henne i sökandet efter en hemlig bror. En vecka senare plingar det till i mejlkorgen. Svaret från DNA-företaget: De har hittat en matchning.

Sommaren 1990 toppar MC Hammer den svenska singellistan med ”U can't touch this”. Öst- och Västtyskland återförenas och en 10-årig Carina Bergfeldt reser till Florida på semester med sin pappa och storebror.

De besöker Disneyworld och ser späckhuggare och krokodiler.

En 10-årig Carina Bergfeldt på semester i Florida. Foto: Privat

Under resan träffar Carinas pappa en kvinna från Colombia och de inleder en semesterromans. Carina minns henne som en mörk, vacker kvinna som är med dem under stora delar av semestern.

Sedan flyger familjen hem till Götene igen.

Ett telefonsamtal

Två år senare, 1992, överhör Carinas storebror Nicklas ett telefonsamtal. Det är på engelska och det handlar om ett barn – ett okänt syskon?

– Han kom och viskade till mig: 'Jag hörde ett så konstigt samtal', säger Carina.

De vet inte vad de ska göra, ingen undersöker saken vidare. Åren går och minnet bleknar. Till slut har telefonsamtalet reducerats till ett perifert minne från barndomen.

25 år senare ska minnet väckas till liv.

Jeffrey Nielsen

I mars 1991 föds Jeffrey Nielsen. Han växer upp i New Jersey och Pennsylvania och utbildar sig så småningom till yrkesmilitär.

Jeff och hans mamma Mariana firar mors dag 1999. Foto: Privat

Hans mamma heter Mariana och kommer från Colombia. Hans pappa heter Ken och är amerikan. Det är den enda pappan han känner till, åtminstone fram till dess att en okänd svensk kvinna vid namn Carina Bergfeldt skriver till honom på Messenger.

”Hej, jag heter Carina Bergfeldt och jag tror att vi kan vara släkt.” Så inleds den första korrespondensen mellan de två halvsyskonen.

– Jag skrattade åt det för jag var övertygad om att det var en bluff, säger Jeffrey Nielsen.

Han tar en skärmbild på meddelandet och skickar den till sina föräldrar och syskon med den skämtsamma undertexten ”Inte i dag IS”, en passning till hans yrke som militär i den amerikanska armén.

Responsen blir inte den vanliga. Hans två yngre systrar svarar nästan omedelbart. Men från hans föräldrar och äldre bror uteblir svaren helt, det är ovanligt.

DNA-testet

Carinas jakt på den okända brodern inleddes på allvar för tre år sedan. Under ett släktkalas träffar hon sin tidigare styvmamma. Samma kvinna som för många år sedan pratade engelska i telefonen hemma i Götene. De pratar om att det är kul att alla syskon är samlade.

”Det är bara er halvbror som fattas”, säger tidigare styvmamman.

”Vad menar du?”, svarar Carina.

Kvinnan berättar om telefonsamtalet och för första gången rullas historien upp.

En tid senare besöker Carina en genealogimässa i Salt Lake City. Det ska bli ett inslag till SVT:s ”Korrespondenterna”. Företag som spårar människors ursprung med hjälp av DNA har nämligen blivit populära i USA. Reklamkampanjerna syns överallt. 

Hon lämnar DNA-prov till flera företag i hopp om att hennes hemlige bror gjort samma sak.

En vecka passerar och plötsligt dyker ett mail upp. De har hittat en matchning – ett halvsyskon – Jeffrey Nielsen.

Svarar på meddelandet

Carina och hennes svenska bröder inleder ett intensivt detektivarbete. De hittar Jeffrey på Facebook och skriver ett meddelande. En vecka senare svarar han. Sakta går det upp för honom att hans pappa inte är hans biologiska pappa – och han har plötsligt fått fem svenska halvsyskon.

Han ringer sin mamma och frågar: ”Känner du till en Ingemar Bergfeldt”?

– Hon svarade ja omedelbart, då insåg jag att det var sant, säger Jeffrey.

Mamman förnekar faderskapet till en början, hon är rädd att sonen ska känna sig sårad. Samtalet kommer samtidigt som föräldrarna bordar ett flygplan och de hinner inte prata så länge. Senare samma kväll berättar de allt.

Jeff blir varken arg eller sårad. Han säger att han förstår föräldrarna, förstår varför de gjorde som de gjorde. Jeff och Carina bestämmer sig för att träffas redan nästa helg i Washington DC.

Första mötet

Carina anländer tidigt. Hon tar en plats vid uteserveringen, det känns viktigt att sitta utomhus. Hon ser Jeff och hans hustru Paula komma gående på avstånd. De börjar skratta och kramar om varandra. De beställer chicken tikka masala, naanbröd och mango lassi.

– Han är en ”full blooded american” men han hade nästan lika gärna kunnat vara en svennebanan i Götene. Det här potentiella parallella livet pratade vi en hel del om, berättar Carina.

De ser likheter i varandra.

– Det låter kanske konstigt men vi pratar på ungefär samma sätt. Två-tre meningar och sedan ett litet skämt, säger Jeffrey.

Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen. ”Jag tyckte verkligen om honom och jag kände att jag ville lära känna honom.”, säger Carina. Foto: Privat

De pratar om varför Carina inte har någon kontakt med sin pappa, hur Jeff kände inför att hans föräldrar ljugit för honom. De pratar om vad de gillar för film och musik, hur deras barndom var.

– Det var några timmar som var bland de mest ärliga jag haft i mitt liv, berättar Carina.

De träffas igen dagen därpå. I klippet nedan kan du se vad som hände.

Se hela dokumentären ”Min hemliga bror”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.