Foto: TT

Jämställdhetsminister Åsa Regnér aktuell för nytt jobb – kan lämna regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är nominerad till vice ordförande i UN Women – ett toppjobb i New York. Om hon får uppdraget lämnar hon ministerposten.

– Det här är en profilfråga för Sverige och vi har en feministisk utrikespolitik och vi stödjer FN-arbetet på olika vis, säger Regnér till SVT Nyheter.

Tjänsten som biträdande chef för FN:s biståndsorgan UN Women ska tillsättas i januari. Den svenska regeringen har nominerat jämställdhetsminister Åsa Regnér, som tidigare har jobbat som landchef i Bolivia för FN-organet.

– Jag har ett drömuppdrag just nu, jag är väldigt stolt över att vara jämställdhetsminister i en feministisk regering men det här skulle också vara ett stort uppdrag. Sverige är stora FN-vänner men vi har väldigt få personer på den här nivån i FN-systemet. Det är viktigt att vara med och bidra även där, säger Åsa Regnér till SVT Nyheter.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag tror att jag har en bakgrund som är relevant för uppdraget.

”Skulle passa utmärkt”

Sverige kommer att göra allt för att Regnér ska få uppdraget.

– Med sin bakgrund skulle Åsa Regnér passa utmärkt till jobbet. Vi i Sverige behöver få inflytande över FN-systemet eftersom vi är en av de viktigaste finansiärerna och definitivt till UN Woman där vi är den allra största finansiären av dess verksamhet, säger Margot Wallström i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Enligt utrikesministern har Åsa Regnér blivit uppmanad av FN att söka tjänsten.

Måste lämna ministeruppdraget

Om Åsa Regnér får jobbet hoppar hon av uppdraget som jämställdhetsminister.

– Hon kan inte vara både och, säger utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt statsminister Stefan Löfven för att fråga om han har en plan för att ersätta Åsa Regnér.

”Hon är nominerad till jobbet så det är för tidigt att diskutera”, säger hans pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.