Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) öppnar upp för en tredje pappamånad. Foto: TT

Jämställdhetsministern: Dags för tredje pappamånad

Uppdaterad
Publicerad

En tredje pappamånad. Det tror TCO är lösningen för ett mer jämställt uttagande av föräldradagarna. Båda blocken öppnar för möjligheten. – Det är dags för en tredje månad, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Det går framåt med fördelningen av föräldraledigheten, men långsamt. Enligt TCO:s senaste rapport om pappaindex, som vi rapporterade om i går, kommer det att ta närmare åttio år innan män och kvinnor delar lika på föräldradagarna.

– Vi vill att politiken ska ta rygg på alla de familjen som delar jämställt, och ser till att man öronmärker en månad till i föräldraförsäkringen, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Både Socialdemokraterna och Folkpartiet öppnar för möjligheten att införa en tredje pappamånad.

– Jag är öppen för alla förslag som på riktigt påverkar uttaget. Men det vi hittills har sett som fungerar är att vika mammamånader och pappamånader, säger Ylva Johansson (S), jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Även jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP), är öppen för förslaget om en tredje månad för att få fart på utvecklingen.

– Det verkar som om vår jämställdhetsbonus inte har gett tillräcklig effekt, så dels kan man ju överväga att utveckla den. Sen tycker vi från Folkpartiets sida att det är dags att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen, säger Maria Arnholm (FP).

Vad har ni för stöd i det hos de andra allianspartierna?

– Det ska vi diskutera när vi formulerar vårt valmanifest inför höstens val, säger Maria Arnholm (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet