Jan Björklund: ”En besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

En besvikelse. Så kommenterar Folkpartiets ledare Jan Björklund uppgörelsen om ett nytt försvarsbeslut.

– Det är en besvikelse. De här ekonomiska påslagen är bara hälften av det som ÖB har angett behövs. I det här oroande läget med rysk upprustning och aggression hade vi behövet göra en kraftfull ansträning för att höja den svenska försvarsförmågan, säger Jan Björklund.

– Förslaget är underfinansierat. Risken är att det här bara räcker till att täppa till de budgethål som finns.

Försvarsuppgörelsen

Jan Björklund menar att den svenska försvarsförmågan inte kommer att förstärkas med det här försvarsbeslutet.

– Tvärtom kommer det bli stora nerdragningar för pengarna räcker inte.

”Bidde en tumme”

Björklund är också besviken över att Peter Hultqvist tydligt deklarerar att den utredning om internationella samarbeten som ska inledas inte ska utreda ett Natomedlemskap.

– Jag förstår inte hur man kan ha en utredning om man inte får ifrågasätta alliansfriheten. Det bidde en tumme. Den utredning som nu ska göras är ju inte en Nato-utredning. Det är en sorts allmän analys av internationellt samarbete, och det intressanta är att den är redan gjord. Ambassadör Tomas Bertelman gjorde precis den utredningen för bara ett år sedan. Och det är exakt det uppdrag som nu ska ges en gång till, säger Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsuppgörelsen

Mer i ämnet