Foto: TT

Jätterazzia mot globalt hackernätverk

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra års utredning och förberedelser har polisorganisationer över hela världen slagit till mot den tekniska plattformen ”Avalanche” som hackernätverk använt för att orsaka skador för miljardbelopp. 30 länder deltog i tillslaget, fem personer greps och 39 servrar beslagtogs. Två av dem fanns i Sverige

Pressmeddelandet om tillslaget från Europol visar på en utredning av gigantisk omfattning. Arbetet har letts från Tyskland och omfattat polis- och åklagarmyndigheter i 30 länder, däribland amerikanska FBI och den europeiska polismyndigheten Europol.

Husrannsakan gjordes under onsdagen på 37 platser på olika håll i världen, fem personer greps och 39 servrar beslagtogs och ytterligare 221 servrar blockerades. I Sverige beslagtog svensk polis två servrar vid en husrannsakan i Stockholmsområdet, enligt Anders Ahlqvist, it-brottsexpert vid polisens nationella operativa avdelning (NOA)

– Det är en del i den här kriminaliteten, man sprider ut verksamheten över hela världen, säger Anders Ahlqvist till SVT Nyheter.

Svensk polis ska nu undersöka om servrarna leder till en utredning i Sverige eller om de ska skickas till tysk polis.

Skador för miljardbelopp

Plattformen ”Avalanche” har använts för cyberattacker, bland annat överbelastningsattacker mot tyska bankers onlinetjänster som beräknas ha kostat omkring 60 miljoner kronor att åtgärda. Offer för nätverkets attacker har identifierats i 180 länder och totalt beräknas Avalanche-attackerna ha orsakat skador för hundratals miljoner euro, alltså miljardbelopp i svenska kronor räknat.

Avalanche-plattformen har varit aktiv sedan 2009 och har, enligt Europol varit bas för mer än en miljon e-postmeddelanden med skadlig kod. Med hjälp av plattformen har hackernätverk ägnat sig åt phishing-attacker för att komma över lösenord, överbelastningsattacker och riktade attacker mot onlinebanker. Hackernätverken beräknas varje dag ha haft tillgång till en halv miljon infekterade datorer. Hackarna har också krävt stora belopp i lösen av användare för att de ska återfå kontrollen över sina infekterade datorer.

Samarbete över gränser

– Avalanche visar att vi bara kan bekämpa cyberbrott om vi arbetar tätt tillsammans, över gränser. Polismyndigheter måste också jobba nära den privata sektorn för att komma åt brottslingar som ständigt utvecklar sina metoder. Det EU kan bidra med är att se till att lagstiftningen möjliggör dagligt samarbete mot cyberbrott, säger Julian King, EU-kommissionär med ansvar för säkerhet.

Även Michèle Cinsinsx, chef för Eurojust, hyllar samarbetet. Eurojust är ett EU-organ som arbetar för att förstärka samarbetet på det rättsliga samarbetet i EU.

– I dag är såg vi ett viktigt ögonblick i kampen mot organiserad cyberbrottslighet och det visar på betydelsen av Eurojust för att internationellt samarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.