Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i videointervju i Morgonstudion. Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD) om migrationskommittén: Borde diskuterats för tio år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger sig vara beredda att gå emot samarbetspartiet Miljöpartiet och sätta ett riktmärke för migrationen. En svängning i migrationskommittén – men Sverigedemokraterna står i dagsläget utanför slutförhandlingarna. – Det kan jag bara beklaga, säger Jimmie Åkesson (SD) i en intervju i Morgonstudion.

Sverigedemokraterna la själva fram ett motförslag till Socialdemokraternas bud i migrationskommittén med hopp om att de borgerliga partierna skulle välja att förhandla vidare med dem istället. Men så blev inte fallet.

– Det kan jag bara beklaga, säger Jimmie Åkesson i Morgonstudion.

Den parlamentariska migrationskommittén har i uppdrag att efter sommaren presentera förslag om en ny permanent asyllagstiftning för Sverige. Samtliga riksdagspartier deltar i kommitténs arbete, men slutförhandlingar pågår nu mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

”Återstår att se om det är ett spel”

Jimmie Åkesson ser inget egenvärde i en bred överenskommelse över partigränserna i migrationsfrågorna:

– Det rimliga hade varit att S, M och vi som är de tre största partierna i riksdagen skulle kunna hitta en bred majoritet för en restriktiv migrationspolitik, än att som nu vilja ha med Miljöpartiet och andra partier som är ganska extrema i de här frågorna.

SVT erfar att det finns diskussioner inom Miljöpartiet att lämna regeringen över migrationspolitiken, och att ett krismöte i partiledningen har hållits i helgen. Men Jimmie Åkesson är skeptisk till att Socialdemokraternas val att slutförhandla utan Miljöpartiet kommer att utlösa en regeringskris.

– Det återstår att se om det är ett spel man spelar just nu, eller om man faktiskt menar allvar med att köra över Miljöpartiet, säger Jimmie Åkesson.

Det omdiskuterade riktmärket, ett tak för Sveriges asylmottagande, som blivit en konfliktlinje mellan regeringspartierna, ser han endast som en symbolisk fråga:

– Man pratar om man ska ner på nordiska nivåer eller ett europeiskt genomsnitt i volymerna. Det här är en diskussion vi borde fört för tio år sedan, och inte nu när situationen ser ut som det gör i Sverige.

Kritisk till svensk coronastrategi

I intervjun kommenterar Åkesson även Sveriges coronastrategi som ett misslyckande.

– Tusentals människor har dött i förtid på grund av den här strategin och det tycker jag är oacceptabelt.

Hur tycker du att man ska agera framåt?

– Nu handlar det om att se till att vi inte får samma situation som i Stockholm i de andra delarna av landet, att man inte gör samma misstag.

På söndagen skulle årets Almedalsvecka ha dragit i gång, som på grund av coronapandemin är inställd. Sverigedemokraterna skulle ha varit första parti ut. Intervjun med Jimmie Åkesson är den första av partiledarintervjuerna som under veckan sänds i SVT:s Morgonstudion.

Se hela intervjun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.