Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Public service kan ha en väldigt inkluderande funktion där man kan samlas kring det som ibland kallas för lägereldar. De skulle inte få samma publik om det gjordes på kommersiella villkor.” Foto: Christine Olsson / TT & Fredrik Sandberg / TT

Jimmie Åkessons oväntade kärleksförklaring till public service

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren går mot strömmen – i sitt eget parti. Jimmie Åkesson (SD) gillar både nyheterna och Melodifestivalen. Nu drar han en lans för public service.

– Det finns en funktion som ingen annan kan fylla, och det får kosta pengar, säger partiledaren i Politikbyrån.

Sverigedemokraternas sympatisörer är fortsatt de svenskar som har lägst förtroende för public service, vilket framgår av den senaste SOM-mätningen. Partiet vill dessutom slå ihop SVT, SR och UR till ett enda bolag och smalna av uppdraget betydligt.

Ledande SD-politiker har också flera gånger gått till hård attack mot SVT och SR. Inte minst Jimmie Åkesson, som i en intervju i Morgonpasset i P3 kallade just P3 för en skitkanal.

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Det är vänsterliberal smörja, sa han.

Men nu kommer partiledaren Jimmie Åkesson ut som en public service-kramare.

– Jag älskar public service. Många har en bild av att vi är starkt emot public service och det finns väl mycket att säga om hur det fungerar, men det är också något väldigt bra som jag tycker att vi ska vara rädda om, säger Jimmie Åkesson i Politikbyrån och fortsätter:

– Det garanterar någon form av politik- och nyhetsbevakning i hela landet och att alla delar i samhället kan ta del av det demokratiska samtalet.

Jimmie Åkesson gillar Melodifestivalen

När public service får kritik handlar det också ofta om nöjesprogrammen: bland annat vill Kristdemokraterna att SVT ska dra ner på krimskramset och fokusera på nyhets- och samhällsprogram.

Men Jimmie Åkesson håller inte med, åtminstone inte när det gäller den dyraste produktionen: Melodifestivalen.

– Public service kan ha en väldigt inkluderande funktion där man kan samlas kring det som ibland kallas för lägereldar. De skulle inte få samma publik om det gjordes på kommersiella villkor. Det är en viktig funktion som jag tycker att vi ska slå vakt om.

”Ska inte styras av politiker”

I ditt parti finns det två läger, Mattias Karlsson vill ju till exempel skrota partiledardebatterna, vad anser du om det?

– Jag tror att folk i mitt parti håller med om den viktiga funktion som public service bör ha. Sedan är det klart att det ställer oerhört höga krav på alla inblandade när det gäller opartiskhet och oberoende.

– Min upplevelse som politiker är att man försöker göra det i väldigt hög grad också, även om man inte alltid lyckas.

Hur ser du på utvecklingen i Polen, där public service blivit mer styrt av politikerna?

– Jag tycker inte att public service ska styras av politiker på annat sätt än när det handlar om vilket uppdrag man ger.

– Så är det även i Sverige och så måste det nog vara. Men politiker ska inte lägga sig i vad som ska sändas utan det måste finnas en journalistisk integritet i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet