JK: Polisers lögner fäller oskyldiga

Publicerad

Polisen ljuger och domstolarna har för bråttom. Oskyldigt dömda personer sitter därför i fängelse. Det hävdar justitiekansler Göran Lambertz.

-I vissa poliskretsar finns en kultur som innebär att poliser ljuger för att skydda varann eller för att få fast en person man tror är skyldig. Det är oerhört allvarligt, sade Lambertz i Ekots lördagsintervju.

Domstolarna i sin tur har för bråttom och har svårt att avslöja när mål- sägare och vittnen ljuger. De ställer inte heller alltid så höga krav på bevisningen som de ska, hävdar han.

-I vissa poliskretsar finns en kultur som innebär att man ibland ljuger för att skydda varann eller för att få fast en person som man tror är skyldig. Det är oerhört allvarligt, säger Göran Lambertz.

Ingen krissituation
JK har tillsatt en utredning för att rätta till vad Lambertz kallar systemfel i brottmålsprocessen i hela kedjan, från polisutredning via åklagarbeslut till domstolsprocess. Han tror att det finns problem i alla delar av kedjan. När det gäller domstolarnas arbete vill JK att de får bättre resurser och mer tid.

Trots den allvarliga kritiken vill han inte säga att svenskt rättsväsende är i kris.
-Vi har ingen korruption. Alla är hederliga och vill göra sitt bästa. Det är viktigt.

Rikspolischefen bemöter kritik
-JK ska vårda sig om att ha fog för uttalanden av det här slaget. Han bör ha underlag som visar på exempel på att poliser begått mened som har lett till att oskyldig dömts.

Det säger rikspolischefen Stefan Strömberg till TT efter JK:s kritik.

Rikspolischefen delar inte JK Göran Lambertz uppfattning om att det finns en kåranda som gör att poliser ibland bl.a. ljuger för att skydda varandra.

Strömberg anser inte heller att domstolarna slarvar med bevisvärdering, även om arbetsbördan på dem ökat. Han har dock mer förståelse för kritiken mot ”enkelriktade” polisutredningar. Det är inget generellt problem, menar Strömberg, som konstaterar att det finns en risk att man blir fångad och alltför inriktad på en lösning. Något som de får arbeta vidare med för att få bort.

Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet, säger till TT att JK-uttalandet är djupt förolämpande för hela svenska poliskåren.
-Jag blir beklämd, säger han och menar att det är mycket dåligt att JK gör sådana generaliseringar utan belägg.
Karlsen ska kontakta JK till veckan för att få en grundligare information om vad som uttalandet grundar sig på.

* Justitiekanslern (JK) är regeringens högste ombudsman och ska bl.a. bistå regeringen med råd och utredningar i juridiska frågor.
* JK ska också bevaka statens rätt, företräda staten i skadeståndsärenden och, liksom riksdagens ombudsmän (JO) utöva tillsyn över myndigheter och deras tjänstemän.
* JK har också till uppgift att ”vaka över tryckfriheten” och är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott.
* JK har dessutom tillsyn över advokatväsendet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer