Johan Forsell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson och migrationsminister Morgan Johansson (S) Foto: TT

Johansson: ”De flesta förstår att skärpt flyktingpolitik är nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens egna sympatisörer är de största kritikerna till de föreslagna skärningarna av asylpolitiken, visar en undersökning från Novus. Trots det försvarar migrationsminister Morgan Johansson de åtgärder som ska införas. Samtidigt vill Moderaterna att regeringen ska gå ännu längre och införa en flyktingpaus.

Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT tycker en majoritet, 69 procent, av de tillfrågade att regeringens förslag om hårdare regler för asylsökande är bra. Men det är också inom regeringens politiska block som flest är kritiska. När Novus frågat sympatisörer till de rödgröna partierna vad de tycker om att det ska bli svårare att få asyl i Sverige svarar 52 procent att det är bra, medan 38 procent säger att det är dåligt.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att siffrorna trots allt visar att de flesta förstår anledningen till skärningen av reglerna.

– Det är också min bild att också bland de rödgröna väljarna så finns det ett stort stöd och en stor förståelse för den politik som vi nu för. Man inser att om vi ska kunna ta hand om de 160.000 som kom förra året på ett bra sätt så kan det inte fortsätta att komma 7.000-10.000 i veckan. Då måste man få ner antalet som kommer nu. Sen är det så att det finns säkert en tveksamhet om huruvida vi tycker om det här eller inte, men att det är en nödvändighet, det tror jag ändå att de flesta förstår.

M: ”Drivit regeringen framför oss”

Störst stöd för de föreslagna skärpningarna finns bland Sverigedemokraterna, där 91 procent uppger att de är bra. Bland Alliansens väljare tycker 72 procent av de tillfrågade att regeringens politik på området numera är bra, något som Johan Forsell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson säger inte är förvånande.

– Vi har hela tiden känt ett starkt stöd för en annan flyktingpolitik. Vi var ju varit ute redan i somras med förslag i den här riktningen, med temporära uppehållstillstånd och krav för försörjningsstöd.  Vi har drivit regeringen framför oss i den här frågan.

Han menar att de skärpta reglerna, som bland annat innebär att tillfälliga uppehållstillstånd på 1-3 år blir regel istället för permanenta uppehållstillstånd, inte är tillräckliga.

– Vi från Moderaterna har sagt att Sverige behöver en flyktingpaus. När vi har över två års handläggningstid på Migrationsverket och när det finns andra säkra EU-länder att söka sig till kan det kan inte fortsätta på det sättet. Då kommer Sverige inte långsiktigt klara av att ta emot människor.

Migrationsministern: åtgärderna räcker

Johan Forsell kan inte säga hur länge flyktingpausen behövs, men säger att han önskar att de förändringar som regeringen och Allianspartiernas uppgörelse mynnar ut i borde ha kommit tidigare.

– Stefan Löfven kan inte står ena dagen och säga att vi inte ska ha några murar för att sen införa id-kontroller. Hade politiken varit mer balanserad så hade de här panikåtgärderna inte ha behövts.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att hans bedömning just nu är att de åtgärder som kommer att införas är tillräckliga för att Sverige ska kunna klara av situationen nu.

”Ska inte stirra sig blind på undersökningar”

Han ser inte stödet bland väljarna som ett godkännande för att införa ytterligare skärpningar av asylreglerna.

– Det är klart att det är bra att veta att man har ett stöd bland medborgarna för den politik man för, men samtidigt ska man aldrig som regering, tycker jag, stirra sig blind på enskilda opinionsundersökningar. Det handlar hela tiden att göra vad man kan för att lösa de problem som finns, och det är det vi inriktar oss på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer