Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
M-politiker: ”Vi ska inte kasta oss in i något nytt block” Foto: SVT

Johnny Magnusson (M): Grönblå samarbetet större än undantagen

Uppdaterad
Publicerad

Två av Moderaternas tunga politiker i Göteborg respektive Stockholm, Johnny Magnusson och Kristoffer Tamsons, säger i Agenda att de inte tror på något nära samarbete mellan M och SD likt det som finns i några kommuner i södra Sverige.

I ett reportage besökte Agendas team Sölvesborg i Blekinge, där SD och M samarbetar. Emelie Pilthammar, Moderaternas gruppledare i Sölvesborg, vill att hennes parti ska ändra inställning till Sverigedemokraterna och öppna för förhandlingar.

– Det tycker jag absolut inte, säger Johnny Magnusson som är ordförande i Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen och tidigare partisekreterare i Moderaterna.

Han framhåller att även om M hamnat utanför alliansen i riksdagen, så har partiet fler allianssamarbeten i regioner och kommuner nu än före valet.

Magnusson: Vi ska vässa varumärket

– När det gäller riksdagen ska vi vässa det moderata varumärket, vi ska inte kasta oss in i något nytt block, det vore fullkomligt fel, säger han.

När det gäller att samverka med SD i enskild sakpolitik? Du har tidigare varit inne på att man ska komma upp ur skyttegravarna och kunna tala med alla?

– Såklart ska man det. Det grönblå samarbetet är mycket större än de undantag som tre kommuner i södra Sverige utgör. I Västra Götaland, Stockholms stad och län och en lång rad andra kommuner och regioner har vi ett nära samarbete med Miljöpartiet. Det kallar jag stiga upp ur skyttegraven, säger Johnny Magnusson.

– Vi behöver arbeta med idépolitiken. Då ska man inte sudda ut sitt varumärke och gå in i nya allianser, det vore helt fel, säger han.

Tamsons: Samtala med dem som röstat på andra

Inte heller Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting och under alliansregeringen stabschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt, anser att Moderaterna inte ska gå in i nya partikonstellationer.

– Däremot kan vi öppna upp för samtal med alla de människor som har röstat på andra partier än Moderaterna, till exempel Sverigedemokraterna, och lyfta in varför de har vänt M ryggen.

Även Tamsons menar att det viktiga nu är att stärka Moderaterna som parti och han säger att ett samarbete med SD skulle vara ett brott mot partiets historiska roll, att vara en samlande kraft för borgerligheten.

– Jag tror att väljarna väntar sig att Moderaterna tar tag i sin egen utveckling, bottnar i sina värderingar och blir ett rakt och tydligt alternativ till Socialdemokraterna och den nya regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet